Q&A: Alles wat je wilt weten over een NWS-bestuursjaar

Gepubliceerd op 09-04-2020 at 21:14

Een bestuursjaar doen bij NWS is een ervaring waar je ontzettend veel aan hebt. Niet alleen ontmoet je veel leuke, gedreven mensen, ook doe je vaardigheden op waar je in de toekomst alleen maar profijt van hebt! Maar: wat houdt zo’n bestuursjaar nou precies in? Hoeveel tijd ben je eraan kwijt? Wat krijg je eruit? Welke uitdagingen zijn er? In deze Q&A zullen we hier meer info over geven. Lees het door en laat je overtuigen!

____________________________________________________________________________

1. Q: Wat levert een NWS-bestuursjaar je op?

A: Echt heel veel! Daarom puntsgewijs een aantal highlights:

  1. Veel ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. Wil je een webinar organiseren? Kan! Wil je een PR-filmpje maken voor de socials? No problem! Wil je lobbyen bij bedrijf X of Y? Go for it!
  2. Bestuursleden hebben vaak diverse achtergrond qua studie(landen): dit is enorm stimulerend voor je eigen denkpatronen en persoonlijke ontwikkeling.
  3. Door het jaar heen boost je je time-management, planning-skills, communicatievaardigheden en leiderschapsvaardigheden.
  4. Je hebt tal van mogelijkheden om je professionele netwerk uit te breiden (ambassades, Nederlandse overheidsinstanties, consultancybedrijven, studenten in het buitenland etc.).
  5. Je leert plannen te maken, ideeën te implementeren en evenementen kritisch te evalueren: kortom, je kan binnen één jaar een pro worden in het organiseren van en brainstormen over evenementen!

Q: Hoe word ik begeleid in mijn NWS-bestuursjaar? 

A: Leiding geven aan NWS klinkt misschien heftig maar is vooral een team-effort! We zorgen ervoor in de overdrachtsperiode dat jij 100 procent wordt ingewijd in je NWS-portefeuille en takenpakket. Of je nou 1 of 4 sessies nodig hebt: we nemen hier goed de tijd voor zodat jij je comfortabel in je rol voelt! Heb je daarna nog vragen? Je kunt oud-bestuursleden altijd een berichtje sturen. Naast je nieuwe bestuursleden heb je ook te maken met de Raad van Toezicht (RvT). Elk bestuurslid krijgt voor zijn/haar portefeuille een RvT’er toegewezen. Deze contactpersoon zal jou coachen en helpen als je vragen hebt. Ten derde is er de voorzitter die de interne teamdynamiek in de gaten houdt. Dit jaar had elk bestuurslid 1-op-1’tjes met de voorzitter (in het begin 1x per maand), waar we onze ’tips en tops’ mee konden bespreken.

Q: Ik heb geen/nauwelijks bestuurservaring. Kan ik me alsnog aanmelden voor het bestuur?

A: Natuurlijk! Wat wel écht belangrijk is om een succesvol NWS-bestuursjaar te hebben? Dat je:

  1. Pro-actief bent: je weet van aanpakken en kunt ideeën naar praktijk vertalen.
  2. Enthousiast bent: je hebt affiniteit met de doelen van NWS.
  3. Creatief bent: je hebt nieuwe ideeën over jouw portefeuille en wil die graag realiseren.
  4. Sociaal bent: je kunt goed samenwerken met anderen en bent communicatief vaardig.
  5. Betrouwbaar bent: je teamgenoten kunnen op je rekenen, als jij iets beloofd dan doe je het ook.

Q: Hoe gaan de NWS-bestuursvergaderingen precies?

A: Het NWS-bestuur vergadert via Skype, 1x per week voor max. 60 minuten. Onze Skype-vergaderingen duren tussen de 35 en 60 minuten. De voorzitter uploadt de agenda minstens 24h van tevoren, waar nodig vult de rest van het bestuur de agenda aan met eigen puntjes. I.v.m. tijdzones kan het lastig zijn om vergaderingen te plannen, maar het is tot nu toe altijd wel gelukt. Naast de bestuursvergaderingen kan het zijn dat je een andere Skype-vergadering hebt met 1-2 andere bestuursleden, b.v. in aanloop naar een Scholierendag. Al met al zul je tussen de 5 en 10 uur per week kwijt zijn aan NWS.

Q: Ik studeer in het buitenland in 2020-2021. Kan ik me aanmelden?

A: Yes! Het gebeurt vaak dat een gedeelte (of iedereen) van het NWS-bestuur in het buitenland zit. Daarom vergaderen we altijd via Skype. Door het bestuursjaar heen ontmoet je elkaar bij NWS-evenementen – b.v. de NWS-dag, NWS-scholierendag en de NWS Zomerborrel. Rondom die evenementen plan je indien mogelijk een bestuursweekend in. Alhoewel de bestuursfunctie onbetaald is worden reiskosten, in overleg met de penningmeester van, naar en binnen NL (waar mogelijk) geheel vergoed.

Q: Bestuursweekend: wat is het?

A: Omdat je een langeafstandsbestuur bent is het fijn om elkaar in real life te ontmoeten. Zo leer je elkaar beter kennen en kun je zaken zoals visie en langetermijndoelen beter bespreken. Met elkaar regel je een plek om te overnachten en bivakkeer je voor 2-3 dagen ergens met elkaar. Gezellig én productief! Je bespreekt plannen voor komende maanden, evalueert (rond december) het functioneren tot dan toe en geeft elkaar feedback. Het bestuursweekend hoeft je niks te kosten: dit wordt volledig vergoed door NWS!

Q: Klinkt super allemaal maar…wat zijn de uitdagingen die erbij komen kijken? 

A: Zoals bij elke nieuwe ervaring zul je ook lastige dingen bij NWS tegenkomen. Feit is dat je elkaar als bestuur niet vaak in in het echt ziet. Communicatiestijlen verschillen en daar moet je (via Skype/whapp) mee leren omgaan. Tip is dan ook: benut de bestuursweekenden om elkaar dan echt beter te leren kennen! Daarnaast kan een NWS-bestuursjaar ook best stressvol zijn rondom de NWS-evenementen, zeker als je er nog een voltijd studie naast doet. Het is prima te combineren maar zorg ervoor dat je je tijd goed indeelt en beslissingen durft te maken (individueel én als bestuur) over wat wel/niet kan qua takenpakket.

Q: Kun je een profielschets geven van ‘de ideale kandidaat’? 

A: Lastig omdat NWS uit zoveel (diverse) mensen bestaat! Vaak heeft een NWS-bestuurslid zelf in het buitenland gezeten (uitwisseling, master, bachelor, stage) en heeft daar een mooie tijd gehad. Daardoor is z/hij enthousiast om andere scholieren en studenten daarnaar op weg te helpen. Toch hebben we ook een aantal bestuursleden (gehad) die nog niet in het buitenland hebben gestudeerd. Zij zijn gemotiveerd om zich voor NWS in te zetten omdat ze via andere wegen positieve ervaringen hebben opgedaan met de doelgroep (scholieren, studenten, onderwijs, internationalisering) via werk, studie of vrijwilligerswerk. NWS-bestuurders zijn sociaal, zoeken uitdaging en zijn ambitieus. Daarnaast houden ze ook van reizen, nieuwe mensen leren kennen en staan ze met een open blik in de wereld!

En…herken jij je in bovenstaande? Je kunt je vanaf 3 maart aanmelden voor de voorzittersfunctie. Voor alle andere functies is de deadline 26 mei, 23:59. Heb je nog vragen? Stuur een berichtje via FB/Instagram of neem contact met ons op via e-mail (kun je hier vinden). Uitgebreide beschrijvingen van de bestuursfuncties kun je hier vinden.Â