Over NWS

Stichting ‘Nederlandse Wereldwijde Studenten’ (NWS) is een netwerk van studenten en een belangenorganisatie voor alle Nederlanders die een volledige opleiding in het buitenland volgen. Daarnaast verbindt NWS diegenen die al een volledige opleiding aan een buitenlandse instelling hebben afgerond of nog willen gaan beginnen. Sinds de oprichting in 2007 is NWS uitgegroeid tot een netwerk van ruim 3500 ‘high potential’ studenten die ervaringen hebben opgedaan over de hele wereld.

Geschiedenis van NWS

NWS is opgericht door een aantal ambitieuze Nederlandse studenten aan de University of Oxford met het doel om de unieke groep van Nederlandse studenten in het buitenland met elkaar te verbinden. Ten tijde van de oprichting werd het netwerk NEWS genoemd, wat voor ‘Netherlands Worldwide Students’ stond, maar sinds de naamsverandering in 2012 gaat de Stichting als ‘Nederlandse Wereldwijde Studenten’ door het leven met de daarbij behorende afkorting ‘NWS’.

Doelen van NWS

Organisatie van NWS

De Stichting NWS wordt geleid door het Bestuur, bijgestaan door de Raad van Toezicht en het Comité van Aanbeveling. De stichting is volledig afhankelijk van de inzet van vrijwilligers en er zijn op dit moment ruim 3000 Nederlandse studenten in het buitenland bij NWS aangesloten.

Activiteiten

Zowel in Nederland als in het buitenland organiseert NWS activiteiten voor studenten. Onder de activiteiten in Nederland zijn onder andere de Dutch Departure Drinks (DDD) in augustus, om Nederlandse studenten die naar het buitenland vertrekken uit te zwaaien, de Scholierendag in april met informatie en ervaringen over een studie in het buitenland en het jaarlijkse netwerkevenement de NWS-dag in december op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag. Daarnaast heeft NWS lokale afdelingen in verschillende landen en steden, de NWS-clubs, die zowel academische als sociale  activiteiten organiseren. Ook rond Nederlandse feestdagen als Koningsdag (27 april) en Sinterklaas (5 december) organiseren deze clubs evenementen. Op deze wijze draagt NWS bij aan het Nederlandse gevoel tijdens verblijf in het buitenland.