Actief worden bij NWS

Een internationaal bestuursjaar naast je studie?

Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS) zet zich sinds 2007 in voor Nederlandse studenten die een bachelor, master of PhD in het buitenland volgen. Het bestuur van NWS coördineert het netwerk van ruim 3500 Nederlandse studenten en 15 lokale clubs in het buitenland, biedt hulp aan scholieren en studenten die in het buitenland willen studeren en slaat een brug van Nederlands talent in het buitenland naar Nederlandse werkgevers. NWS behartigt de belangen van NWS’ers in de Nederlandse politiek en organiseert evenementen over de hele wereld, waaronder de jaarlijks terugkerende NWS-dag in Den Haag.

Heb jij ervaring met studeren in het buitenland en wil jij je inzetten voor hét wereldwijde netwerk van Nederlandse studenten in het buitenland? Dan zoeken wij jou als parttime bestuurslid van NWS (sollicitaties weer open voorjaar 2018)!

 

Bestuur  

Het bestuur van NWS bestaat uit Nederlandse bachelor-, master- en PhD-studenten, die in verschillende landen wonen en hun studie of werk met een bestuursfunctie bij NWS combineren. Dit internationale bestuur werkt nauw samen via Skype, e-mail en komt samen op verschillende bestuursweekenden. Ieder jaar worden er kandidaten gezocht die affiniteit met de doelgroep hebben om een nieuw bestuur te vormen.

 

Vragen  

Mocht je vragen hebben, neem gerust contact op met een van de huidige bestuursleden. We vinden het ook altijd leuk om even kennis te maken via Skype!

 

Toelichting portefeuilles 

Het aantal uren om een bestuursfunctie te vervullen fluctueert door het jaar heen en is afhankelijk van de functie. Voorop staat dat iedere positie te combineren is met een fulltime studie. Om een goede invulling te geven aan een functie verwachten we dat je gemiddeld 5-10 uur per week nodig zult hebben. Vanzelfsprekend wordt er rekening gehouden met andere verplichtingen zoals tentamenperiodes. Dat betekent dat er tijdens het bestuursjaar weken kunnen zijn waarin je nauwelijks tijd besteedt aan NWS, terwijl je in drukke periodes (bijvoorbeeld voor een groot event) boven de 10 uur per week kunt uitkomen.

Secretaris 

Als secretaris sta jij garant voor het goed functioneren van het dagelijks bestuur: je zorgt ervoor dat de agenda iedere week voor de vergadering wordt rondgemaild en uploadt na de vergadering snel de notulen naar de Dropbox. Ook houd je de algemene mailbox van NWS bij, waarop bijvoorbeeld uitnodigingen voor evenementen binnenkomen, en ben je verantwoordelijk voor het ledenbeheer. Daarnaast ben jij het algemene aanspreekpunt naar buiten toe. Voorbeelden van projecten zijn het flexibiliseren van DUO-leningen en het positief beïnvloeden van de Brexit-onderhandelingen.

De functie van Secretaris wordt gecombineerd met een andere functie

Belangenbehartiging 

Als bestuurslid Belangenbehartiging maak jij je hard voor studenten in het buitenland in de Nederlandse politiek. Jij weet wat belangrijk is voor jouw medestudenten in het buitenland en voert daarvoor een actieve lobby in Den Haag. Je houdt contact met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Dienst Uitvoering Onderwijs, EP-Nuffic en andere studentenvertegenwoordigers zoals het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Voorbeelden van projecten zijn bijvoorbeeld het flexibiliseren van DUO-leningen en het positief beïnvloeden van de Brexit-onderhandelingen.

Ben jij begaan met het lot van je medestudenten? Kun jij goed communiceren en netwerken? En vind jij het bovendien leuk om slim te onderhandelen en echt wat gedaan te krijgen om het volgen van een studie in het buitenland gemakkelijker te maken? Dan is belangenbehartiging iets voor jou!

Penningmeester  

Als penningmeester zorg jij ervoor dat je team altijd voldoende middelen beschikbaar heeft om de beoogde activiteiten uit te voeren. Met jouw Excel-skills stel je een begroting op voor jullie bestuursjaar en zorg je er vervolgens voor dat de uitgaven de hierin voorgestelde lijn niet teveel ontlopen. Ook ben je verantwoordelijk voor het verwerken van ingediende declaraties van je bestuursgenoten, clubs en andere partijen en controleer je dat we al onze contractuele afspraken nakomen.

De functie van Penningmeester wordt gecombineerd met een andere functie

Partners  

Als bestuurslid Partners ben je voornamelijk verantwoordelijk voor de acquisitie van voldoende financiële middelen om NWS haar uitgaven te financieren, maar daarnaast word je ook geacht deze opgedane relaties te overzien en te onderhouden. Dit betekent dat je je representatief moet kunnen opstellen tijdens kantoorbezoeken aan partners, op een enthousiaste manier NWS weet te verkopen aan het Nederlandse bedrijfsleven en zelfverzekerd contract onderhandelingen aandurft te gaan. Met deze contacten zorg je bovendien voor een aantal inspirerende workshops op ons jaarlijkse netwerk- en carrière-evenement, de NWS-dag!

Clubs & Netwerk 

Als bestuurslid Clubs & Netwerk vorm jij de schakel tussen het landelijke bestuur en de lokale clubs. Je onderhoudt goede banden met onze grootste clubs in het Verenigd Koninkrijk en met alle andere lokale NWS-clubs, van Seoul tot Barcelona! Jij weet je medestudenten altijd te bereiken, ook als die aan de andere kant van de wereld zijn. Je bent altijd enthousiast, weet hoofd- van bijzaken te onderscheiden en sociale vaardigheden zijn je tweede natuur. Door mee te denken over lokale activiteiten rond Sinterklaas en Koningsdag vergroot jij de betrokkenheid van het netwerk. Bovendien zorg jij ervoor dat ons hele netwerk samenkomt bij de NWS-dag en het clubsdiner, en zal er aankomend jaar begonnen worden met de oprichting van een alumninetwerk!

Voorlichting 

Bij jou kan iedereen – scholier, bachelor- of masterstudent – terecht voor informatie over de stap naar het buitenland. Je zorgt voor een goede informatievoorziening voor scholieren en studenten over studeren in het buitenland en NWS, zowel op de website als tijdens  voorlichtings-evenementen. Je staat aan het roer van het NWS-voorlichtingsteam, en onderhoudt contacten met belangrijke voorlichtingspartners zoals CampusFrance, Fulbright, de Duitslanddesk en Wilweg. Samen met de Event Manager en een team van NWS-vrijwilligers zet je een succesvolle NWS-scholierendag neer om de kansen in het buitenland ook aan de volgende generatie te laten zien. Tevens ben je verantwoordelijk voor de co-organisatie en inhoudelijke bijdrage aan de BuitenlandBeurs eind november, met zo’n 7500 jaarlijkse bezoekers.

PR 

Als bestuurslid PR heb je een algemene verantwoordelijkheid voor de website en social-media kanalen van NWS. Je bent de aangewezen contactpersoon voor international offices, journalisten, persbureaus en voorlichtingsorganisaties (Fulbright, Ivy Circle, Duitslanddesk, etc.). Je houdt de consistentie van de NWS-huisstijl bij in de interne- en externe communicatie. Waar nodig zorgt het bestuurslid PR voor nieuw promotiemateriaal. Voor de grote, jaarlijkse evenementen van NWS ontwerp en implementeer je een promotie-strategie via social media, de website en in de nieuwsbrieven die je regelmatig naar het ledenbestand verstuurt. Daarnaast probeert het bestuurslid PR  een team van bloggers te formeren om via social media onder aandacht te komen.

Event Manager 

Als Event Manager ben jij verantwoordelijk voor de drie grote, jaarlijkse events van NWS: de NWS-dag, de NWS-Scholierendag en de Dutch Departure Drinks. Jij vindt het leuk om na te denken over de invulling van deze dagen: je zorgt voor een goede locatie, interessante sprekers en tevens voor een succesvolle promotiecampagne. Om de coördinatie vlekkeloos te laten verlopen, heb jij het talent om realistische planningen te maken. Bovendien vorm jij het rustpunt van het bestuur door altijd het overzicht over de evenementen te bewaren. Uiteindelijk zorg je voor de verbinding van de NWS’ers onderling, met scholieren en met bedrijven en zet je een teamprestatie neer van het bestuur. De drie grote NWS-events waarvan jij een succes gaat maken zijn:

  • NWS-dag: jaarlijkse dag voor NWS’ers op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met workshops, speeches en mogelijkheden andere buitenlandstudenten te ontmoeten.
  • NWS-scholierendag: voorlichtingsdag voor scholieren die een bachelor in het buitenland willen volgen, die in samenwerking met het bestuurslid Voorlichting & PR wordt verzorgd.
  • Dutch Departure Drinks: de officiële opening van het internationale academische jaar en de laatste bijeenkomst van NWS’ers in Nederland voor vertrek naar het buitenland.

IT

Als bestuurslid IT ga jij een belangrijke uitdaging aan voor de toekomst van NWS: in jullie bestuursjaar pak jij de bestaande infrastructuur en de ledendatabase aan om deze beter, gebruiksvriendelijker en vooral klaar voor de toekomst te maken! Bij een ledenbestand denk jij al meteen aan een SQL-database, je kunt overweg met een LAMP-omgeving en bent klaar om aan de slag te gaan met WordPress. Niet alleen ben je technisch bekwaam, je bent ook een echte teamplayer en gaat pragmatisch te werk om echt het verschil te maken. Zo richt je de database zo in dat het bestuurslid Clubs snel een overzicht kan maken van de leden in iedere stad, terwijl je collega Partners altijd de belangrijkste key figures voor bedrijven paraat heeft. Natuurlijk draag je ook zorg voor het e-mailsysteem waarmee de maandelijkse nieuwsbrief wordt verstuurd en een aparte mailinglijst voor studenten die geïnteresseerd zijn in business courses van onze partners!

 

Geen bestuur? Word actief op een andere manier!

 

Clubs

NWS heeft clubs in studentensteden over de hele wereld, die bestaan uit Nederlandse leden die daar studeren. Deze clubs organiseren activiteiten, komen samen om ervaringen uit te wisselen of voor gezellige borrels, maar kunnen ook een uitkomst bieden als je in het buitenland tegen problemen aanloopt. Klik hier om meer te weten te komen over de bestaande clubs. Is er in jouw stad nog geen NWS-club, maar wil jij die oprichten? Of wil je actief worden binnen een bestaande club? Neem dan contact op met ons bestuurslid Clubs via clubs@wereldwijdestudenten.nl.

Voorlichtingsteam

Studeer je in het buitenland of heb je dit in het verleden gedaan, en lijkt het je leuk Nederlandse scholieren en studenten te helpen bij hun oriëntatie op een buitenlandstudie? Als lid van het voorlichtingsteam geef je voorlichting op evenementen, help je op de NWS-scholierendag en/of beantwoord je vragen via de mail. Lijkt dit je interessant? Mail dan naar ons bestuurslid Voorlichting op voorlichting@wereldwijdestudenten.nl.

Blogger/webredactie

Tijdens een studie in het buitenland doe je veel ervaringen op. Indien je graag schrijft en deze ervaringen wilt delen, biedt NWS je de kans om deze op onze website en die van WilWeg te delen in de vorm van blogs. Hoe je deze invult en hoe vaak je voor ons schrijft, is aan jou. Wil je op een andere manier bijdragen aan de website of social media van NWS, op een reguliere basis of eenmalig? Ook dan zijn al je ideeën en hulp welkom! Mail naar ons bestuurslid PR op pr@wereldwijdestudenten.nl voor meer informatie of met je voorstel voor een bijdrage.

 

Lijkt het je leuk om je in te zetten voor NWS? Er zijn verschillende functies en mogelijkheden waarvoor we altijd enthousiaste NWS’ers zoeken. We zien je reactie graag tegemoet!