NWS sprak met Eelco Keij vanuit New York over zijn net verschenen Politiek Manifest, “Kapitale Connecties” (in het Engels verschenen als “Fortunate Connections”). Keij woont al jaren in New York en is actief voor de politieke partij D66. Hij is vooral begaan in de discussie over de dubbele nationaliteit, maar zijn Politiek Manifest gaat nog veel dieper in op issues die elke Nederlanders in het buitenland tegenkomt. Naast zijn politieke carrière, is Eelco al langere tijd nauw betrokken bij NWS.
Je hebt het door jou geschreven Politiek Manifest nu ongeveer twee maanden geleden gepresenteerd, hoe staat het er nu voor?
Dit is eigenlijk pas het begin van een wereldtournee, binnenkort ga ik verder met presentaties in Noord-Amerika, en ik ga bijvoorbeeld ook nog naar Australië en Brazilië. Dit manifest behandelt veel aspecten van in het buitenland wonen, en dat moet rijpen. Sommige dingen worden wel weer meteen opgepakt. Zo is er bij D66 meteen een aparte portefeuille opgezet voor Nederlanders in het buitenland, hierdoor kunnen zij terecht bij één kamerlid als zij een klacht hebben, te weten bij; Sjoerd Sjoerdsma. Het is belangrijk dat dat duidelijk is bij de Nederlanders, zodat ze weten waar ze naartoe moeten, want zoals Sjoerd wel eens heeft gezegd: “Je wordt wel gewaarschuwd als je abonnement op de Donald Duck afloopt, maar als je paspoort afloopt hoor je niks.” Ik hoop dat ook andere partijen het belang van zo’n aparte portefeuille gaan inzien en daarnaar gaan handelen.
Waar moeten Nederlandse studenten in het buitenland extra op letten volgens jou?
Als Nederlander in het buitenland wonen is niet zo exotisch meer als vroeger, het is best normaal tegenwoordig. Maar met de huidige regering moet je heel goed opletten wat voor (financiële) impact je stap naar het buitenland heeft. Je moet alles nauwkeurig op een rijtje zetten; verzekering; rijbewijs; paspoort; het kan bij alledaagse dingen verkeerd gaan, en het is uiteindelijk je eigen verantwoordelijkheid. Dit kabinet werkt niet in het voordeel van Nederlanders in het buitenland, het werkt ze juist tegen. Om ze zelfs neutraal links te laten liggen zou nog beter zijn.
Wat zijn jouw tips aan hen?
Neem eens een kijkje op mijn weblog, daar komen een heleboel problemen aan bod waar je waarschijnlijk niet meteen had stil had gestaan. Daarnaast mijn manifest natuurlijk, het is geen promopraatje voor D66, maar het is juist bedoeld voor alle politieke partijen. Als je gaat stemmen let dan op deze punten!
Wat voor een rol spelen de komende Europese verkiezingen daarin?
Die zijn belangrijk voor ons als Nederlanders in het buitenland, we moeten laten zien dat we het niet eens met het huidige beleid. Bijvoorbeeld met de ontwikkelingen op het gebied van de dubbele nationaliteit en nieuwe beperkingen qua naturalisatie dit komt allemaal uit de koker van de VVD, en de PvdA vindt het allemaal maar prima. Net zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen kunnen we laten zien dat we het er niet mee eens zijn, dus ik zou zeggen stem niet op hen, maar op een andere partij. Let wel, je moet je registreren uiterlijk op 10 april! Kijk op stemmenvanuithetbuitenland.nl, het is op zich niet teveel moeite – het kan per email dit keer.
Waar wil je graag nog meer nadruk opleggen?
Nederlandse studenten gaan de hele wereld rond, en ook al kom je niet meer terug, je zal altijd een ambassadeur blijven van Nederland. Hierdoor ben je een meerwaarde en behoud je het recht iets te zeggen in de nationale politiek. Als je kijkt naar de toeristencijfers, dan kan je zien dat de meeste toeristen ergens vandaan komen waar veel Nederlanders wonen, dat is geen toeval. Studenten in het buitenland zijn Kapitale Connecties voor Nederland zelf.
Het gaat dus goed met het manifest, wat staat er nog meer op de agenda?
Dit manifest is iets van de lange adem; het is zeker geen overnight best seller. 2014 is daarom voor mij het jaar dat ik het manifest bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht ga brengen: politici, journalisten en natuurlijk Nederlanders in het buitenland. Bij de volgende Kamerverkiezingen zal ik mij ook weer verkiesbaar stellen, ik hoop dat ik dan weer op de lijst kom. Nederland loopt achter als het op politieke internationalisering aankomt. Andere landen hebben al zetels geschapen voor inwoners in het buitenland. Zo sprak ik een Frans parlementslid dat in Canada woonde. Misschien lijkt het vreemd, maar het is heel normaal als je nadenkt over internationalisering.
Gaat internationalisering dit jaar meer aandacht krijgen?
Dat is bijna onvermijdelijk, ik probeer dit proces alleen te versnellen. In het huidige kabinet regeert vooral conservatisme en het gaat ten koste van Nederlanders in het buitenland, en dat is jammer. De wetgeving over naturalisatie staat binnenkort op de agenda, opnieuw een voorbeeld van hoe Nederlanders met buitenlandse partners in de steek worden gelaten. Daarnaast hoop ik dat dit jaar nog op meerdere terreinen die van belang zijn voor Nederlanders in het buitenland flinke voorwaartse stappen worden gezet.
Volg Eelco via Eelco’s blog en Twitter om op de hoogte te blijven van belangrijke informatie voor Nederlanders in het buitenland!