Laurien Maarleveld: “NWS brengt studenten en alumni op zoveel manieren samen”

Gepubliceerd op 02-11-2019 at 09:07

NWS’er Laurien Maarleveld is dit jaar bestuurslid Alumni. Zij rondt momenteel de master Economie af aan de  Tilburg University.

“Dit bestuursjaar wil ik graag werken aan het opbouwen van een stevig alumni-netwerk. Op dit moment is er een enorm aantal Nederlandse afgestudeerden aan het werk in het binnen- en buitenland, die in het verleden bij de NWS betrokken zijn geweest. Dit zijn allemaal ambitieuze en gedreven mensen met een studie-achtergrond in het buitenland. Hoe leuk zou het zijn om deze grote groep afgestudeerden met elkaar in contact te brengen?”

“Vandaag de dag is zo’n netwerk natuurlijk heel makkelijk op te zetten en bij te houden met social media, maar het is nóg leuker elkaar ook in het echt te kunnen spreken. Daarom zal dit jaar het eerste NWS-alumni evenement plaatsvinden, waarbij we beginnen met een interessante paneldiscussie over de voordelen van een buitenlandstudie en afsluiten met een gezellige netwerkborrel. Sprekers en datum worden nog bekend gemaakt, dus houd zeker de NWS website en facebook in de gaten.”

“Dit jaar hoop ik een eerste slag te kunnen slaan in het verbinden van alumni aan stichting NWS. Ik hoop dat we als stichting weer in contact komen met een groot aantal alumni in het binnen- en buitenland, maar ook dat we een beter beeld hebben van wat we voor onze alumni kunnen betekenen.  Hierop kan dan in de komende jaren door de volgende besturen worden voortgebouwd.”

Een studentenorganisatie met brede grenzen

“De studenten en afgestudeerden die bij NWS betrokken zijn, zijn allemaal slimme, gedreven, creatieve mensen die verder kijken dan de grenzen van eigen land. Dat de NWS deze studenten op zoveel manieren samenbrengt, vindt ik ontzettend leuk. De activiteiten die de NWS-clubs organiseren, zoals de jaarlijkse Sinterklaasactiviteit, zorgen ervoor dat Nederlandse studenten binnen hun buitenlandse studiebestemming met elkaar worden verbonden. Bij de activiteiten die de NWS voor vertrek of na terugkomst organiseert, zoals de Dutch Departure Drinks, worden  ook Nederlandse studenten in verschillende landen – zoals Rusland en Denemarken – met elkaar verbonden. Welke Nederlandse studentenorganisatie heeft nou zulke brede grenzen?”

Midden in het politieke centrum van de VS

“Mijn favoriete ervaring als student in het buitenland was in Washington D.C. Ik was daar afgelopen zomer (2019) op uitwisseling, en dat was echt fantastisch. Samen met vijftien Amerikaanse studenten woonde ik op een dorm tien minuten lopen van het Witte Huis vandaan. Washington D.C. is een geweldige stad en er gebeurt zo ontzettend veel, je voelt     echt dat je in een van de belangrijkste politieke centra van de wereld bent. Op de 4th of July heb ik bijvoorbeeld een speech van Trump kunnen bijwonen bij het Lincoln Memorial, wat echt een onvergetelijke ervaring was.

Door de week liep ik stage bij Rio Tinto en ik volgde college aan de George Mason University. Daarnaast werden er heel veel activiteiten georganiseerd door The Fund for American Studies (TFAS), zoals een bezoek aan het kantoor van Amazon of aan de U.S. Department of State. De organisatie die voor mij en mijn vier Nederlandse medestudenten de beurzen verzorgde (The Netherland America Foundation, NAF) nam ons mee naar de Nederlandse ambassade en later zelfs naar een speech van Rutte, die in de VS op handelsmissie was.”

Struinen in Londen

“Mijn favoriete stad is absoluut Londen. Die stad is zo multicultureel, en tegelijkertijd zo heerlijk klassiek Brits, je komt er echt van alles tegen! Ik houd heel erg van alle Indiase restaurantjes in Oost-Londen bijvoorbeeld, maar kan ook enorm genieten van een High Tea. Daarnaast zijn de musea in Londen echt fantastisch, en houd ik ook van de enorme boekwinkels daar. De Foyles in Charing Cross Road bijvoorbeeld, heerlijk om door vijf  verdiepingen met boeken te kunnen struinen.”

“Over vijf jaar hoop ik een mooie start gemaakt te hebben van mijn carrière, het liefst in het buitenland. Ik zou heel graag naar Londen willen, maar we hebben natuurlijk geen idee of het over 5 jaar nog zo makkelijk is om als EU-national een tijdje in de UK te wonen. Daarnaast zijn er nog genoeg landen binnen Europa waar ik ook heel graag zou willen wonen of werken, Zweden lijkt me bijvoorbeeld een fantastisch land om te verblijven en Spanje of Italië lijkt me ook niet verkeerd. Of ik snel buiten Europa zou verhuizen weet ik niet. Mijn vriend is Canadees maar heeft door zijn Cypriotische familie-achtergrond EU-Burgerschap kunnen verkrijgen en is enorm fan van Europa, dus ik denk dat het lastig wordt hem te overtuigen buiten Europa te verhuizen.”