Europese studentenorganisaties: beleidsmakers moeten internationale, academische uitwisseling na Brexit veilig stellen

Vandaag presenteren de vertegenwoordigers van internationale studenten uit vier landen – Nederland, Denemarken, Noorwegen en Zweden – hun gezamenlijke standpunten over de beste manier om internationale, academische uitwisseling veilig te stellen in een post-Brexit Europa. Zij roepen EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn team op om deze standpunten te verdedigen tijdens de Brexit-onderhandelingen.

Gezien de positie van het Verenigd Koninkrijk als een van de populairste bestemmingen voor Europese studenten zal Brexit zo’n 125.000 studenten direct raken. Tegelijkertijd zijn internationale studenten een belangrijke bouwsteen voor het in stand houden van de onmisbare samenwerking tussen het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk, aldus NWS, SISA, DSA en ANSA.

Daarom roepen zij EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn team op om studentenmobiliteit tussen het VK en de EU te beschermen door:

  • Ervoor te zorgen dat de collegegelden voor EU-studenten aan Britse universiteiten en Britse studenten aan EU-universiteiten op hun huidige niveau blijven.
  • Visumeisen en papierwerk voor studenten en afgestudeerden tot een absoluut minimum te beperken.
  • Huidige regulering ten voordele van EU-studenten in het VK en vice versa in stand te houden, zoals de mogelijkheid om gebruik te maken van studiefinanciering aan beide kanten van het Kanaal.
  • De deelname van het VK aan het Erasmus uitwisselingsprogramma te waarborgen.

Het hele position paper kan hier in het Engels worden gedownload.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Meeke Roet
Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS)
E: belangenbehartiging@wereldwijdestudenten.nl