Zeldzaam: minder internationale studenten in Engeland

Gepubliceerd op 14-04-2014 at 08:35

New York Times bericht deze week dat de afgelopen jaren het aantal internationale studenten in Engeland is afgenomen. Dit voor het eerst sinds jaren. Engeland heeft altijd een zeer hoog percentage internationale studenten gehad, vooral graduate students. Het Higher Education Funding Council for England, dat het onderzoek hield ziet verschillende redenen voor de afname, maar het stijgende collegeld is er geen van, verrassend genoeg.

Engeland is al jaren een favoriete bestemming van internationale studenten, zo ook uit Nederland. De meeste leden van NWS studeren of hebben gestudeerd in Engeland, en dat is geen toeval. Toch zijn andere landen de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het onderzoek wijst er onder andere op dat andere landen steeds actiever worden in het werven van studenten en deze landen wel het aantal studenten uit het buitenland zien stijgen

De Verenigde Staten en Engeland voeren al jaren de lijsten aan als het gaat om het aantrekken van internationale studenten, maar wellicht dat hier wel verandering in komt. Het onderzoek noemt een andere oorzaak van de afname het feit dat het steeds moeilijker wordt om Engeland binnen te komen als immigrant. Een oorzaak die vaak in Nederland wordt gehoord op dit moment is toch de hoogte van het collegegeld; veel studenten vinden het te duur worden om in Engeland te studeren, of kunnen geen lening vinden die kosten dekt.