Dirk Lauret is de nieuwe NWS-voorzitter ’22/’23! 

Gepubliceerd op 03-05-2022 at 08:48

Allereerst, van harte gefeliciteerd met het NWS-voorzitterschap voor het studiejaar 2022/2023. Waarom heb je besloten om voor het voorzitterschap van NWS te gaan? 

Ik ben waarschijnlijk niet een van de meest internationale leden van NWS, zo heb ik mijn Bachelor en Masters in Nederland behaald. Desalniettemin, heb ik toch veel met internationalisering te maken gehad. Zo ben ik begonnen met het helpen van de integratie van buitenlandse studenten in Nederland en heb ik afgelopen jaren als wiskunde docent en mentor op een middelbare school leerlingen begeleid met vervolgopleidingen zowel in Nederland als in het buitenland. Ik heb hier gemerkt dat het heel belangrijk is dat er goede begeleiding is voor leerlingen die een studie willen gaan volgen in het buitenland. Als voorzitter van NWS hoop ik niet alleen een goede brug tussen Nederland en de studie in het buitenland te vormen, maar ook om meer leerlingen en studenten te motiveren om toch de grens over te gaan. 

Wat spreekt je aan NWS aan? 

Wat mij aan NWS voornamelijk aanspreekt is de begeleidende factor. Door het brede netwerk van NWS hebben wij de middelen om leerlingen en studenten die naar het buitenland willen goed te ondersteunen. Zo kan de ervaring in het NWS-netwerk helpen met bijvoorbeeld het inschrijven in het buitenland, of het aanvragen van beurzen. 

Niet alleen heeft het NWS-netwerk veel te bieden op administratief niveau, maar ook op persoonlijk niveau. Zo bestaat het netwerk uit studenten verspreid over heel de wereld, waardoor ervaringen in allerlei culturen samen kunnen komen. De verschillende verenigingen die over de wereld zijn verspreid kunnen al deze ervaringen samenbrengen. Ook dit is iets wat mij enorm aanspreekt aan NWS. 

Wat zijn jouw eigen buitenlandervaringen en wat zijn je hoogtepunten? 

Ik studeer en werk momenteel als Ph.D. student in informatica aan de ETH in Zürich. Ik doe hier onderzoek naar hoe computersystemen veiliger gemaakt kunnen worden. Voor mijn werk hebben we vaak conferenties verspreid over heel de wereld, zo ga ik over een paar maanden naar Kroatië voor een door ETH georganiseerde summer-school. Verder komt het buitenland ook naar ons toe, zo is een van mijn hoogtepunten een ontmoeting met de “United States National Cyber Director” en voormalig “Deputy Director of the NSA”. 

Ook de groep waarmee ik werk is, hoewel klein, erg internationaal. Zo komt een van mijn collega’s uit Frankrijk, een uit India, en een uit Duitsland verder komt mijn professor zelf ook uit India. Samen zijn we een heel hechte groep en hebben we ook vaak eten uit verschillende culturen, waarbij de stroopwafels natuurlijk een grote hit zijn. 

Wat wil je het komende academisch jaar zoal bereiken? 

In mijn ervaringen op het middelbaar onderwijs heb ik gemerkt dat er veel leerlingen zijn die buitenlandse ambities hebben, maar vaak toch naar een Nederlandse universiteit gaan. Dit heeft verschillende redenen, maar er is voornamelijk een gebrek aan voorbereiding. In verreweg de meeste gevallen wordt er pas het laatste jaar gekozen voor een vervolgopleiding. Leerlingen die naar het buitenland willen lopen dan al snel tegen problemen aan, omdat veel hogere onderwijsinstellingen in het buitenland een aantal testen van je verwachten waar je dan geen tijd meer voor hebt. Hier hoop ik samen met mijn bestuur een verschil te kunnen maken door leerlingen de vereiste voorlichting op tijd te geven. 

Verder is een van mijn voornaamste doelen om NWS bekender te maken. Zo is de buitenlandbeurs al enorm bekend, maar NWS, die jaarijks een deel van het programma verzorgd, dat zelf nog niet. Zo zijn leerlingen en studenten die naar het buitenland willen nog niet op de hoogte van alle faciliteiten die NWS te bieden heeft. Hiermee zijn wij in staat leerlingen en studenten te begeleiden zowel in het traject naar het buitenland toe als de periode die zij daar verblijven. 

En waarmee wil je je als voorzitter onderscheiden? 

Als voorzitter hoop ik NWS beter aan het licht te brengen in Nederland. Hoewel activiteiten van NWS redelijk bekend zijn is er nog veel winst te behalen op de populariteit van de begeleiding die NWS te bieden heeft. Ik hoop met mijn bestuur hier verandering in te gaan brengen. 

Wil jij samen met Dirk leidinggeven aan Stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten? Meld je aan voor het nieuwe bestuur tot 23:59 (Nederlandse tijd) op 25 mei! Dit kan door je CV en een motivatiebrief van een a4 in te zenden naar sollicitatie@wereldwijdestudenten.nl. Ga naar deze pagina voor meer informatie: https://wereldwijdestudenten.nl/2022/03/wij-zijn-opzoek-naar-een-nieuw-bestuur/.