Studeren in Cambridge: A beginner’s guide

Gepubliceerd op 02-04-2019 at 09:33

Cambridge. De plek waar studenten vol enthousiasme in hun academic gown, met een uil onder de arm en de “Hogwarts invitation” in de hand hun jaar beginnen. Na een wervelende reis middels platform 9 ¾ beland je in de welkomende atmosfeer van een dropje op de grens tussen stad en natuur. Tussen de breathtaking architecture zie je studenten zwaaien met hun toverstaffen en wegflitsen met time-tuners.

Althans. Dat is het idee dat mijn familie had (en mijn broertjes stiekem nog hebben) toen ik aankondigde in Cambridge te gaan studeren. Ondanks dat er directe vergelijkingen met Hogwarts te trekken zijn – undergraduates spenderen een verontrustende tijd in hun academic gowns – is Cambridge toch net iets minder magisch dan de boeken van J.K. Rowling.

Opgericht in 1209 is de Universiteit van Cambridge een van de twee beroemdste en oudste universiteiten van het Verenigd Koninkrijk (naast the one whose name cannot be spoken). Met meer dan 18,000 studenten, meer dan 11,000 medewerkers, 31 colleges, 150 departementen, faculteiten, 6 schools en andere instituten is het een complexe wirwar van structuren die in elkaar overlopen.

Het is waarschijnlijk onmogelijk om alle mysteries van de structuren en tradities in de universiteit in een blog te ontrafelen, maar zie dit als een fast guide tot de basics van het begrijpen van de Universiteit van Cambridge!

  1. College, faculteiten, departementen en schools

Een van de vele unieke aspecten van Cambridge is het collegiale systeem. Colleges zijn tot op zekere hoogte zelfbesturende instellingen die een integraal deel vormen van de universiteit. Alle studenten en de meeste academici zijn onderdeel van een college. Hun belang ligt voornamelijk in de huisvesting, sociale functies, welzijn en het onderwijs van de bachelor studenten. Cambridge heeft momenteel 31 colleges. Jarenlang werden alleen mannen toegelaten tot de universiteit. De eerste colleges voor vrouwen ontstonden in 1869, maar pas sinds 1947 worden vrouwen toegelaten als “full members”. Van de 31 colleges zijn er momenteel drie die nog enkel vrouwen toelaten. Wanneer je je aanmeldt voor een studie in Cambridge geef je aan welk college je preferentie heeft. Je applicatie zal daarna door de colleges in kwestie worden geëvalueerd en dan is het wachten met spanning en crossed-fingers dat je daar wordt toegelaten. You might belong in hufflepuf where they are just and loyal …

Schools zijn een soort administratieve overlappende groep van faculteiten en andere onderdelen met elk een council. Zo bestaat er bijvoorbeeld “The School of Arts and Humanities” en “The School of Biology”. Onderwijs en onderzoek is onderdeel van de faculteiten en departementen die elk hun eigen sub-structuur hebben, afhankelijk van hun geschiedenis en operationele benodigdheden.

Op deze manier ben je onderdeel van een tal aan verschillende eenheden. Zo val ik zelf onder The School of Clinical Medicine, the Department of Public Health & Primary Care, the Cardiovascular Epidemiology Unit en Newnham College.

 

  1. Bibliotheken en museums

De universiteit heeft in totaal 114 bibliotheken met een centrale onderzoeksbibliotheek die meer dan 8 miljoen exemplaren bevat. Een plek waar je gemakkelijk verdwaald raakt (vooral als de lichten opeens uitgaan). Daarnaast zijn er 8 culturele en wetenschappelijke musea. Het Fitzwilliam Museum is een van de meest bekende musea met een van de grootste collecties van antieke voorwerpen en moderne kunst in West Europa. En het heeft een significante hoeveelheid Nederlandse schilderwerken waarin je jezelf kunt onderdompelen op momenten van heimwee!

 

 

  1. Student unions, societies en sporten

Binnen de universiteit zijn er verschillende representatieve organen voor studenten. De twee algemene organen zijn CUSU (the Cambridge University Students Union) en GU (the Graduate Union). Vaak hebben de verschillende schools ook weer aparte organen waarin studenten betrokken worden. Daarnaast bestaan er honderden verschillende student-run societies (> 700) die studenten met dezelfde interesse

bij elkaar brengen (van een surf society tot een Tolkien society).

Roeien is een bijzonder populaire sport in Cambridge. Colleges roeien tegen elkaar in bumps races en natuurlijk tegen the one whose name cannot be spoke in de beroemde Boat Race.

 

  1. Formal Halls en May Balls

Een van de tradities van Cambridge zijn de zogenaamde Formal Halls waarbij studenten – almost magical – dineren bij kaarslicht in hun academic gowns. Vaak wordt er in het Latijn een gebed voorgedragen vorens de start van de maaltijd.

Het einde van de examenperiode wordt gevierd in een week vol May Balls, de May Week. Dit zijn uitgebreide, weelderige feesten die pas vroeg in de ochtend eindigen. Sommige colleges hebben in het verleden zelfs ontbijt in Parijs aangeboden of een vlucht in een luchtballon.

  1. Punting

Door het hart van Cambridge loopt de rivier de Cam die langs alle achterkanten van de oude colleges loopt. Het is dan ook geen verassing dat “Punting” een van de meest populaire attracties is in Cambridge. Een punt (vlet in het Nederlands) is een klein vaartuig dat gemakkelijk verward kan worden voor een gondola en volgeladen met touristen de wateren van Cambridge onveilig maakt. En jup, zelfs Google Maps heeft het opgenomen als een goed vervoersmiddel naar je volgende college!

 

 

 

  1. De mensen

De lijst van vooraanstaande alumni in de 800 jaar historie van Cambridge is amper bij te houden. Iets wat je merkt overal waar je in Cambridge rondloopt. Van de pub – the Eagle – waar Watson & Crick “hun” ontdekking van het DNA aankondigde, de zuilengallerij in Trinity College waar Newton de snelheid van geluid meette, de hallen waarin Jocelyn Bell Burnell rondliep toen ze pulsars ontdekte.

Maar bovenal; de mensen waarin je dag in dag uit mee omgeven wordt. Elke dag heb je de kans om te leren van de most brilliant minds om je heen. Misschien is dat wel wat Cambridge het meest magical maakt.

________________________________________________________________________________

Voor meer informatie of specifieke vragen mag je altijd en kort berichtje sturen naar Kim via: krv22@cam.ac.uk.