Studeren in Edinburgh: hoe duur is dat nou eigenlijk?

Gepubliceerd op 10-01-2019 at 22:56

 

Hoeveel kost dat nou om in het buitenland te studeren? Is dat niet heel duur? Dit soort vragen krijg ik vaak van mensen uit Nederland als ik vertel dat ik in Edinburgh studeer. In deze blog zal ik proberen te laten zien dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn en waarom Schotland een aantrekkelijke optie voor een buitenlandse studie is.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Europese studenten die een volledige bachelor studie volgen in Schotland betalen op dit moment geen collegegeld. Volgens de Europese wetgeving mogen landen andere Europese studenten niet meer laten betalen. Aangezien Schotten zelf geen collegegeld betalen, betalen Europeanen dus ook geen collegegeld. Dit is een groot contrast met Engeland waar studenten, zowel Europeanen als Engelsen, £9,250 (€10.400) per jaar aan collegegeld moeten betalen.  Een kleine disclaimer: niemand weet precies hoe Brexit deze regeling gaat beïnvloeden, maar aangezien er sowieso een transitieperiode komt, wordt er verwacht dat studenten die binnen deze transitieperiode beginnen aan een studie nog van deze regeling gebruik kunnen maken. De collegegeld regeling geldt trouwens alleen voor een bachelor studie, master studenten betalen wel collegegeld. Voor PhD studenten zijn vaak ‘stipends’ (soort beurs) van >£20,000 per jaar beschikbaar.

Natuurlijk komt er meer bij kijken dan alleen collegegeld. Een van de grootste uitgave in Edinburgh is de huur. De huurprijzen van Edinburgh worden helaas elk jaar duurder aangezien de stad steeds populairder wordt. Voor een redelijke studentenflat met 2-3 flatmates dicht bij de universiteit betaal je toch wel rond de £400 – £550 (€450 – €620) per maand. Er zijn gelukkig ook goedkopere opties beschikbaar verder van de universiteit vandaan. Je andere uitgaven hangen erg af van je levensstijl. De prijzen van boodschappen zijn vergelijkbaar met Nederland, met een grote uitzondering van alcohol. Aangezien Schotland sinds een 2017 een ‘minimum pricing policy’ heeft voor alcohol is alcohol een stuk duurder geworden. Een goedkope fles wijn kost £5 – £6 en een sixpack bier rond de £6. Een pint kost rond de £3.5 – £4.5 in de meeste pubs. Maar, er zijn ook vele dingen goedkoper hier dan in Nederland. Een telefoonabonnement met 3GB data kost slechts £10 per maand en een ander voordeel is dat iedereen gratis verzekerd is voor zorg via de National Health Service (NHS).

Vanuit Nederland zijn er bovendien een aantal mogelijkheden beschikbaar om je studie te financieren. Aangezien je geen gebruik maakt van je OV-reis product, krijg je elke maand €100 reisvergoeding. Daarnaast kan je gewoon lenen bij DUO tegen dezelfde voorwaarden als Nederlandse studenten dat doen. Een groot verschil met Nederland is dat we een zeer lange zomervakantie hebben: van mei tot september. Veel studenten gebruiken deze maanden om te werken om zo hun studie te bekostigen.

Al met al is het studeren in Schotland zeker te betalen. Natuurlijk kan je het zo duur maken als je wilt, maar de basis (collegegeld, huur, boodschappen en zorgverzekering) kunnen zeker met een bijbaantje en hulp van de Nederlandse overheid bekostigd worden!

_____________________________________________________________________________

Heb je vragen naar aanleiding van deze (of een andere) blog? Thomas helpt je graag verder; stuur hem daarom gerust een berichtje via s1507945@ed.ac.uk