Ambitie om voorzitter van NWS te worden in 2017-2018? Solliciteer dan nu!

Gepubliceerd op 02-04-2017 at 15:41

 

Een kijkje in het leven van de huidige voorzitter Marius Kat
Al op zestienjarige leeftijd zette Marius de stap naar een studie in het buitenland. Hij maakte de laatste twee jaar van zijn VWO-opleiding af aan het United World College in Mostar, Bosnië en Herzegovina. Met zijn International Baccalaureate (IB-diploma) op zak, startte hij aan een studie Philosophy, Politics and Economics (PPE) aan de University of Oxford. Na het behalen van zijn bachelor werkte Marius twee jaar in fondsenwerving en belangenbehartiging in Brussel. Momenteel volgt hij een Masters in Public Policy  aan SciencesPo in Parijs. Marius is tegelijkertijd voorzitter van NWS in 2016-2017.  “Het werk als voorzitter is redelijk druk, maar je kan je eigen tijd indelen. Dat zorgt ervoor dat het goed te combineren is met een studie.”

Een geweldige taak
Als voorzitter van NWS geef je leiding aan dé studentenvereniging van Nederlanders in het buitenland. Door het wekelijks voorzitten van vergaderingen, het coachen en ondersteunen van bestuursleden, en het opstellen van het beleidsplan geeft je strategisch richting aan het bestuursteam. Daarnaast ben je als voorzitter het gezicht van NWS naar buiten toe en voer je besprekingen met het Ministerie van Onderwijs, verschillende journalisten, DUO, Nuffic en veel andere stakeholders. Voorzitter zijn van NWS is teamwork. “Als team zet je je in voor een netwerk dat zich letterlijk over de hele wereld verspreidt. Het is een geweldige taak. Je verbindt Nederlanders met elkaar en met Nederland door het organiseren van evenementen in Nederland en het ondersteunen van Nederlandse verenigingen in meer dan 15 buitenlandse studentensteden.”

Kansen en mogelijkheden
Het netwerk van NWS komt regelmatig bijeen in Nederland. Op de jaarlijkse NWS-dag, het belangrijkste evenement van het jaar, geven prestigieuze Nederlandse werkgevers zoals BCG en De Nederlandsche Bank workshops. Dit jaar bestaat NWS tien jaar. Ter gelegenheid hiervan organiseert NWS in augustus een lustrumfeest om deze mijlpaal feestelijk te vieren met al haar leden. Dat het netwerk van NWS daadwerkelijk grenzenloos verbonden is, is vrij duidelijk. NWS zet zich niet alleen in voor de organisatie van  evenementen in het thuisland, maar is actief betrokken bij de belangenbehartiging voor studenten in het buitenland. “NWS behartigt de belangen van internationale studenten bij de Nederlandse en Europese politiek. Zo proberen we ervoor te zorgen dat het leenstelsel beter aan gaat sluiten bij de behoeftes van internationale studenten en werken we met verschillende Europese partners om de belangen van studenten te verdedigen rondom Brexit.” Daarnaast inspireert NWS een nieuwe generatie studenten verder te kijken voor een studie dan Nederland. “Het is geweldig om van scholieren te horen dat er na een NWS-informatiedag een wereld van kansen en mogelijkheden voor ze open gaat!”

Intense samenwerking, hechte vriendschapsbanden
Omdat NWS een snel groeiende organisatie is, is ieder bestuursjaar belangrijk. Iedere voorzitter kan zijn/haar stempel drukken op de organisatie. In één bestuursjaar kun je verschillende plannen en ideeën tot uitvoer brengen. Omdat je als voorzitter bij alle activiteiten van NWS betrokken bent, leer je constant nieuwe dingen en kan je je breed ontwikkelen. “Een van de meest bijzondere aspecten van de voorzittersfunctie is dat je zelf een gemotiveerd en divers bestuursteam samenstelt dat goed bij elkaar past. Dat zorgt ervoor dat je, ondanks dat je op afstand van elkaar zit, toch een heel hecht team wordt.” Ondanks het feit dat bestuursleden doorgaans in verschillende landen verblijven, is effectieve samenwerking goed mogelijk. “Door wekelijkse skype-vergaderingen, bestuursweekenden en de intense samenwerking door heel het jaar leer je elkaar heel goed kennen en bouw je hechte vriendschapsbanden op.” Alle bestuursleden, dus ook de voorzitter, wordt ondersteuning geboden bij het uitoefenen van hun functie. “Je kunt altijd voor steun terecht bij de Raad van Toezicht en het oude bestuur.”

Interesse in de voorzittersfunctie 2017-2018?
Solliciteer dan nu voor de functie van voorzitter. De deadline is vrijdag 21 april a.s. Stuur vóór de deadline een cv met een korte motivatiebrief (max. één A4) naar sollicitatie@wereldwijdestudenten.nl. Geef in je brief aan dat je geïnteresseerd bent in de voorzittersfunctie. Binnen twee dagen sturen we je een ontvangstbevestiging.

Interesse in een andere bestuursfunctie? Kijk hier voor andere vacatures! Vragen voor de huidige voorzitter, of interesse in een Skype-gesprek om over de functie te spreken? Contacteer Marius op voorzitter@wereldwijdestudenten.nl.