Steeds meer studenten doen een studie in het buitenland.

Gepubliceerd op 13-02-2017 at 15:14

Er is een groeiende vraag naar praktische informatie over de mogelijkheden tot het volgen van een voltijdstudie buiten Nederland.  De ondersteuning die NWS hierin biedt aan scholieren en studenten is in de komende jaren dan ook belangrijker dan ooit.

Tussen 2006 en 2013 is het aantal Nederlanders dat vertrekt voor een voltijdstudie naar het buitenland met zo’n 35% toegenomen. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag is gepubliceerd door Nuffic, de organisatie die zich inzet voor internationalisering van het onderwijs en informatievoorziening over de studiemogelijkheden in het buitenland bijhoudt.

Uit de laatste cijfers blijkt dat bijna 13.700 Nederlandse studenten een volledige bachelor of masterstudie in het buitenland volgen. Dat is goed voor 2% van alle studenten in Nederland. Ondanks de grootte van deze groep, blijft ons land hiermee ver achter bij het Europese gemiddelde van 3,3%.

Deze cijfers geven aan dat er een groeiende vraag is naar praktische informatie over het studeren in het buitenland. Relatief weinig scholieren en studenten zijn op de hoogte van de mogelijkheden tot het volgen van een studie in het buitenland, benadrukt NWS-voorzitter Marius Kat.

“Vanuit bijna iedere middelbare schoolklas doet iemand een volledige studie in het buitenland. Toch staat Nederland hiermee in de Europese degradatiezone. De taak van NWS om de stap naar het buitenland duidelijker en makkelijker te maken is en blijft dus essentieel.”

De NWS-Scholierendag, die dit jaar op zaterdag 8 april plaatsvindt op Wolfert Tweetalig in Rotterdam, is dé uitgelezen kans voor scholieren om kennis maken met studenten die vanuit het buitenland langskomen om presentaties te geven over de studie-ervaring in hun land.

NWS stimuleert door middel van het organiseren van evenementen zoals de Scholierendag jaarlijks honderden scholieren in het opzoeken van het buitenland. Partnerorganisaties zoals WilWeg, CampusFrance, IvyCircle, Fulbright, de Duitslanddesk en ProjectAccess ondersteunen hierin met antwoorden op vragen over studierichtingen, huisvesting, financiering en beurzen.

In het buitenland zijn de lokale NWS-clubs erg actief in het organiseren van evenementen voor Nederlanders en in het uitwisselen van informatie om scholieren en studenten te helpen met praktische zaken zoals huisvesting, leefkosten en financiering.

Hiernaast zet NWS zich samen met ISO en LSVb in voor een verdere flexibilisering en verruiming van het collegekrediet en studievoorschot – iets dat ongetwijfeld zal bijdragen aan een verdere stijging. Lees hieronder het volledige rapport:

https://www.nuffic.nl/publicaties/vind-een-publicatie/uitgaande-studentenmobiliteit.pdf

Schrijf je hier in voor de NWS-Scholierendag 2017: