Carrière bitch – Marie’s belevenissen in Ithaca (en Duitsland)

Gepubliceerd op 13-06-2016 at 23:44

MarieZwetsloot1

“Wanneer ga jij deze zomer op vakantie?”, vraagt mijn nieuwe kantoorgenoot. Sinds een maand ben ik in Duitsland voor een project van mijn promotieonderzoek. Ik vertel haar dat ik na mijn werk in München een week naar Nederland ga om mijn familie op te zoeken. Ze lijkt niet tevreden: “Nee, ik bedoelde wanneer je écht op vakantie gaat. Of ga je niet?” “Jawel, ik heb alleen nog niet besloten waar naar toe,” lieg ik in gebroken Duits. Ik reis niet voor mijn plezier. Die tijd heb ik niet… “Bullshit!” zegt een klein stemmetje in mijn hoofd. “Je maakt er gewoon geen tijd voor.”

Dat ik perfectionistisch ben hoeft niemand me te vertellen. Dat ik langzaam in een panische carrière bitch verander, vind ik wat moeilijker te accepteren. Ik ben 26, heb in vier verschillende landen gestudeerd, in zeven verschillende landen gewerkt, mijn studie summa cum laude afgerond, en natuurlijk was promotieonderzoek aan een Nederlandse universiteit doen niet genoeg. Dat doe ik in de VS met een groot deel van mijn onderzoek in Duitsland. Dat leek me een goede compromis. Dan ontgroeit Europa me niet en zie ik mijn familie nog eens. Oh, en dat Duits. Dat leer ik wel even. Eigenlijk wel mooi meegenomen. Nog een taal erbij.

En zo ga ik door. Zonder adempauze. Want ik kan het allemaal afdwingen. Hier en daar wat nekpijn, hoofdpijn, problemen met mijn darmen. Niks ernstigs, toch? Totdat ik er bij neerval. De krantenartikelen over jongvolwassenen met burn-outs van het afgelopen jaar kwamen goed binnen. Het duurt niet lang meer en je kan over mij ook zo’n stukje schrijven. Doe ik echt onderzoek naar klimaatsverandering in bossen omdat ik zo geniet van het buiten zijn? Wie houd ik voor de gek? Ik ben inderdaad veel buiten, maar dat gaat samen met intense stress: apparatuur die niet goed werkt, bomen die niet doen wat mijn hypotheses zeggen, dagen die niet lang genoeg zijn om al mijn ambitieuze werk gedaan te krijgen. En dit alles zonder hulp. Want alle Duitsers maken wel mooi gebruik van hun vakantiedagen. Volgens mij doe ik iets helemaal fout. Dit ben ik niet. Ik wil geen workaholic worden! En ik houd ook niet van liegen! Genoeg. Ik ga nu een vakantie boeken.