Word jij de nieuwe NWS-Voorzitter? Een interview met Marlou Slot

Gepubliceerd op 14-04-2016 at 23:24

Lees in dit interview met Marlou Slot, voorzitter van het NWS-Bestuur 2015-2016, over haar ervaringen en solliciteer! Wie weet sta jij komend jaar wel aan het roer van NWS en stuur je een gemotiveerd team over de hele wereld aan.

Een internationaal leven

11884646_852965498091362_4389161153732627195_o-1Marlou Slot studeerde voor haar bachelor en master natuurkunde aan de RWTH Aachen in Duitsland en in Zwitserland aan de École Polytechnique Fédérale de Lausanne. Hierna startte ze haar PhD in Utrecht. Dankzij haar functie bij NWS heeft ze na terugkeer uit het buitenland nog altijd een internationaal leven. “NWS is uniek als organisatie die zich inzet voor Nederlandse studenten die een volledige bachelor, master en/of PhD in het buitenland volgen. De organisatie is voor en door studenten: Nederlandse studenten in het buitenland brengen we in binnen- en buitenland samen bij evenementen en bij lokale clubs, en als ervaringsdeskundigen kunnen we obstakels bij het studeren in het buitenland aankaarten en scholieren en studenten voorlichten.
Door NWS heb ik de mogelijkheid me met de andere bestuursleden op nationaal en internationaal niveau voor Nederlandse studenten wereldwijd in te zetten. Het bestuur van NWS woont zelf over de wereld verspreid en zorgt ervoor dat grenzen geen rol spelen!”

Hoewel het NWS-Bestuur zich met veel uiteenlopende taken bezighoudt, is het parttime bestuur volgens Marlou goed te combineren met een studie of werk. “Het NWS-Bestuur vormt een goede aanvulling op mijn werk in het lab. Voorzitter zijn van NWS is druk, maar vrij in te delen en daardoor heel goed te combineren met mijn andere dagelijkse bezigheden. ”

Voorzitter: een afwisselende functie

“Het voorzitterschap is erg veelzijdig. Het loopt uiteen van het opstellen van het beleid en de begroting met het bestuur, het voorzitten van vergaderingen en overleggen met DUO, Nuffic of een grote beurzenorganisator, tot er zorg voor dragen dat zowel het bestuur als geheel als alle bestuursleden individueel goed kunnen functioneren. Bijzonder is dat je als voorzitter na je eigen selectie betrokken bent bij de selectie van de rest van het bestuur. Met ondersteuning van het oude bestuur en de Raad van Toezicht stel je je eigen gemotiveerde bestuur samen waarin je het volste vertrouwen hebt. Het is een unieke kans om zelf je team te selecteren en met deze bestuursleden met heel diverse achtergronden aan de slag te gaan,” aldus Marlou.

Als voorzitter sta je aan het hoofd van NWS en houd je goed zicht op alle ontwikkelingen en gebeurtenissen. “Met het bestuur kun je in één jaar tijd veel bereiken, wat via verschillende kanalen bij ons terugkomt.” zegt Marlou. “Bijvoorbeeld op de NWS-dag, waar we veel NWS’ers en contacten uit Den Haag ontmoeten. Via clubs als NWS-Peking en -Londen vinden Nederlanders ook in Azië hun weg en kunnen zij in het Verenigd Koninkrijk ervaringen uitwisselen. Op de NWS-Scholierendag horen we regelmatig dat de informatie voor de scholieren een wereld aan nieuwe mogelijkheden heeft geopend.”

Digitaal kantoor

Het NWS-Bestuur wordt gevormd door studenten die op dat moment vaak nog zelf in het buitenland wonen. Het huidige bestuur is verspreid over het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Duitsland en Nederland. “Het is een uitdaging dat zelfs het bestuur wereldwijd is. We ontmoeten elkaar persoonlijk tijdens enkele bestuursweekenden. Wat bijzonder is, is dat we door het vele Skype- en e-mailcontact zo’n sterke band met elkaar opbouwen, dat het voelt alsof we toch een heel jaar in hetzelfde kantoor hebben gezeten. Ons ‘digitale kantoor’ wordt heel levend!”

“Bij NWS heb je de mogelijkheid bestuurservaring op te doen in internationale context, waarbij je je voor je eigen doelgroep inzet en je op veel vlakken ontwikkelt. We zijn dé aanspreekpartner op het gebied van Nederlandse studenten in het buitenland en opereren nationaal en zelfs wereldwijd, in plaats van gebonden te zijn aan één stad of universiteit. Een NWS-Bestuur is een eenjarig bestuur, maar vormt een belangrijke steen in de ontwikkeling van NWS en voor de doelgroep. Ieder bestuur kan een verschil maken.”

Voorzitter van het NWS-Bestuur 2016-2017 worden? Je hebt nog tot zondag 17 april om te solliciteren, klik hier om naar de vacature te gaan!