Studeren in Seoul: kosten, beurzen, algemene informatie en tips

Gepubliceerd op 26-03-2016 at 14:30

Seoul groeit in populariteit onder Nederlandse studenten door de bruisende en dynamische levensstijl, en de diversiteit aan universiteiten die aangeboden worden. Met meer dan 70 universiteiten in de Koreaanse hoofdstad, is de keuze groot en biedt het een interessante ervaring voor Nederlandse studenten die op zoek zijn naar iets nieuws. Maar een belangrijk aspect voor veel aanstaande studenten zal het kostenplaatje zijn, verbonden aan een studie een Seoul. Studies worden in Korea normaliter per semester betaald, waarbij er een groot verschil is tussen verschillende universiteiten. Daarbij komen ook nog kosten voor levensonderhoud en sociale activiteiten. Gelukkig zijn er ook vele studiebeurzen waarvan gebruik kan worden gemaakt. Dit, en meer handige tips voor het studeren in Seoul, vind je hier.

Collegegeld

Undergraduate (bachelor) studies duren gewoonlijk vier jaar (dus acht semesters), terwijl graduate studies twee jaar (vier semesters) duren. Scholen beginnen hun jaar in de lente, hoewel je ook in de herfst kunt instromen. Het lentesemester is van maart tot juni en het herfstsemester van september tot december. Het collegegeld verschilt per universiteit en tussen graduate en undergraduate studies. Hieronder een vergelijking van het collegegeld gemiddeld per semester in Zuid Koreaanse won, van de top 5 universiteiten in Seoul:

Undergraduate Graduate
Seoul National University 2,500,000 3,000,000
Korea University 3,500,000 6,000,000
Yonsei University 4,500,000 6,500,000
Sungkyunkwan University 3,500,000 7,000,000
Hanyang University 3,500,000 7,000,000

*Belangrijk om te weten: science/engineering/medicine studies kosten aanzienlijk meer dan humanities studies, met soms wel een verschil van 2,000,000 won per semester.

Levensonderhoud

Wat betreft kosten voor levensonderhoud, ligt het natuurlijk grotendeels aan jezelf hoe je je geld spendeert: of je in een studio of de dormitory woont, in dure restaurants of de schoolcafetaria eet, hoeveel je uitgaat, enzovoort. Over het algemeen kost het wonen in de dormitory 200,000 won per maand, terwijl een eigen studio rond de 500,000 won per maand zal zijn. Maaltijden in de schoolcafetaria kosten gemiddeld 3,000 won, terwijl uiteten in goede restaurants tussen de 10,000 won en 20,000 won zal zijn. Een kopje koffie in een café is gemiddeld 4,000 won. Een Koreaans biertje kost gewoonlijk 3,000 won per halve liter, maar buitenlands bier wordt verkocht vanaf 5,000 won. Studiemateriaal wordt gewoonlijk aangeboden in de vorm van een reader en kost rond de 30,000 won per vak. Medicijnen zijn in Korea redelijk goedkoop, een pakje pijnstillers is ongeveer 2,000 won.

Kosten per maand in Koreaanse won
Huur 200,000-500,000
Eten 300,000-500,000
Sociale activiteiten 50,000-150,000
Studiemateriaal 50,000
Overig 30,000
Totaal 630,000-1220,000

Beurzen

Gelukkig zijn er ook veel beurzen waarvoor je je kunt aanmelden. Een erg aantrekkelijke beurs voor Korea is het Korean Government Scholarship Program (KGSP), gesponsord door de Koreaanse overheid. Deze beurs wordt gegeven op zowel master- als Phd-niveau, en houdt in dat je voordat je aan je studie begint één jaar de Koreaanse taal studeert. Je ontvangt gedurende dat jaar een beurs, en daaropvolgend gedurende je hele studie (master twee jaar en Phd drie jaar). De beurs betaalt het collegegeld, twee vluchten, een basisverzekering en een bedrag van 900,000 won per maand voor levensonderhoud. Je kan dus zonder studieschuld je diploma halen. Lange tijd konden elk jaar slechts twee Nederlanders deze beurs ontvangen, maar dit aantal groeit gestaag. De aanmeldingsdeadline is vaak in januari/februari. Voor meer informatie, zie deze website van het National Institute for International Education.

Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om een beurs te krijgen van de Koreaanse universiteiten zelf. Deze zijn afhankelijk van je studieresultaten, en vergoeden je collegegeld (soms gedeeltelijk) en/of zijn goed voor een bepaald bedrag. Voorbeelden van dit soort beurzen zijn:

Daarnaast zijn er ook nog zelfstandige beurzen, zoals:

Name Quotas Benefits Qualifications Contact Information
Korea Foundation 40 students per year Living expense for 6 months (KRW 1~1.2 mln), Tuition fee for training, etc. Major/minor study in Korean for undergraduate and graduate students https://apply.kf.or.kr
Daewoong Foundation 60 students per year KRW 2 million Students who achieved TOPIK 4, recommended by Korean university Facebook “Global Daewoong”
Woojeong Educational Foundation 400 students per year International students who are studying in Korea Facebook “Woojung Education & Culture Foundation”

* http://www.studyinkorea.go.kr/en/sub/gks/scholarship_institutions.do

Voor een completer overzicht aan beurzen, zie de website van Study in Korea.

Handige tips

Verschillen met Nederland

Natuurlijk zijn er grote verschillen in cultuur met Nederland: mensen buigen als groet, eten gewoonlijk drie warme maaltijden per dag en relaties zijn hiërarchischer. Naast de grote verschillen in het dagelijks leven, zijn er ook grote verschillen wat betreft studeren. Professoren hebben vaak een Teaching Assistant, die in principe alle administratieve dingen regelt voor de professor, en die je ook eerder contacteert over die dingen in plaats van de professor zelf. Er is ook meer focus op het ‘in je hoofd stampen’ en dit is terug te zien in de examens. Daarnaast is er op de universiteit een sterk gevoel van gemeenschap: studenten doen veel dingen op en rond de campus.

Niet vergeten: registratiedeadlines en visumaanmeldingen

School begint in Seoul normaliter op 1 maart, maar je kunt ook beginnen in september. De deadline voor aanmelding is als je in maart wilt beginnen in augustus/september, en voor het beginnen in september is de deadline in februari/maart. Dat is redelijk vroeg, dus wees goed voorbereid. Je hebt een groot aantal documenten nodig die vaak wat tijd kosten – zoals een diploma met apostille – dus je kunt het beste zo vroeg mogelijk beginnen met alles bij elkaar krijgen.

Daarnaast heb je een D-2 Student Visa (Single Visa) nodig, waarvoor je je bij de Koreaanse ambassade in Nederland moet aanmelden. Je hebt hiervoor de ‘Letter of Acceptance’ van de Koreaanse universiteit nodig, dus zodra je die hebt ontvangen, is het verstandig om je zo snel mogelijk aan te melden. Klik hier meer informatie over het visum.

Goede websites

Een goede site met in principe alle informatie die je nodig hebt is deze website, beheerd door de Koreaanse overheid. Hier kun je veel tips vinden over beurzen, verschillende universiteiten, en Koreaanse cultuur. Het National Institute for International Education heeft veel informatie over beurzen in Korea. Op de website van het Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken vind je veel informatie over studeren in Korea.

Tyana Rutten studeerde in 2015-2016 International Cooperation aan de Graduate School of International Studies van Seoul National University voor haar Master. Gedurende dit jaar was ze voorzitter van NWS-Seoul. Neem gerust contact op met Tyana via de ledenpagina als je nog vragen hebt over het studeren in Zuid-Korea.