Studeren in Marseille: kosten en huisvesting

Gepubliceerd op 21-03-2016 at 20:26

Marseille is, op Parijs na, de grootste stad van Frankrijk. Het is een echte havenstad met een zeer gevarieerde bevolking. In tegenstelling to vele andere steden aan de Cote-d’Azur is Marseille een relatief arme stad. Dit komt tot uiting in de manier waarop de stad onderhouden is over de jaren. Tegenwoordig wordt er meer geïnvesteerd om de leefbaarheid van de stad te verbeteren. Dit heeft er toe geleid dat Marseille in 2013 culturele hoofdstad van Europa was en dat daarmee het stadscentrum een flinke opknapbeurt heeft gehad. Ook nu zijn ze op veel plekken in de stad bezig om Marseille een beter aanzien te geven en om de stad aantrekkelijker te maken voor toeristen.

Sinds 2012 zijn drie verschillende universiteiten uit Aix-en-Provence en Marseille samengevoegd tot één universiteit: Aix-Marseille Université. Daarmee is het de grootste Franssprekende universiteit ter wereld. De voormalige universiteiten vormen nu verschillende faculteiten en locaties verspreid over beide steden. Voor het zoeken van huisvesting is het daarom goed om te kijken waar in de stad de campus zich bevindt.  Veel studenten wonen op een campus in studentenhuisvesting samen met andere internationale en Franse studenten. Voor PhD studenten geldt dat de meesten een studio/appartement hebben in de stad. Omdat de stad groot is maakt het uit waar je kiest om te gaan wonen. De campus van Luminy bijvoorbeeld ligt een eind uit de stad. Als je besluit om intrek te nemen in die buurt, dan zul je minder meekrijgen van het leven in de stad, maar woon je wel dichtbij de plek waar je colleges volgt. Andersom geldt natuurlijk dat je elke ochtend een eind met de bus onderweg bent naar Luminy als je besluit om in de binnenstad te gaan wonen. Beide plekken hebben daarmee zo hun voor- en nadelen.

Een collegejaar in Frankrijk duurt van september tot en met mei. Dit is dus ook de tijd dat de meeste studenten op kamers zitten in Marseille. Als je als student op een campus wilt wonen moet je daarvoor vaak op tijd een plek reserveren. Niet op alle campussen is er genoeg woonruimte beschikbaar, dus zorg dat je zo snel mogelijk een plek reserveert als je een idee hebt waar je zou willen wonen.

Ook al is Marseille geen rijke stad, dit is niet af te zien aan de kosten voor het levensonderhoud. Het leven in Marseille, en waarschijnlijk in Frankrijk in het algemeen, is prijzig. Huurprijzen zijn hoog, boodschappen in de supermarkt zijn duurder dan in Nederland en ook in het uitgaansleven worden flinke prijzen gevraagd voor een biertje (Voor een pint betaal je al gauw € 6,-). Echter, om je in het weekend te vermaken hoef je niet veel geld kwijt te zijn. Veel studenten organiseren in het weekend feesten thuis, omdat kroegen en clubs in de stad duur zijn en vaak vroeg sluiten. Daarnaast ligt Marseille aan zee met enkele leuke stranden en is Marseille de enige stad ter wereld met een nationaal natuurpark binnen haar stadsgrensen. Deze Calanques bieden uitstekende mogelijkheiden voor uitdagende activiteiten zoals klimmen en hiken of om heerlijk tot rust te komen en te genieten van de zon die in Marseille meer dan 300 dagen per jaar volop schijnt.

Om je een idee te geven hoe veel het leven kost (als PhD-student) in Marseille, vind je hieronder een klein overzicht van de uitgaven per maand.

Uitgavenpost Kosten (in euro’s)
Collegegeld (per jaar) 396
Jaarkaart openbaar vervoer 220
Huur (maandelijks ; afhankelijk van je plek in de stad)-               Studentenhuisvesting universiteitscampus

–               Appartement/studio in de stad

200-300

500-700

Boodschappen 200
Lunch RU* 70
Sociale activiteiten (excursies, uitgaan, e.d.) 100
Overig (telefoon e.d.) 30

* Op vrijwel alle campussen hebben ze een RU (Restaurant Universitaire) waar door het meerendeel van de studenten rond het middaguur een warme maaltijd wordt gegeten. Deze prijzen zijn nationaal vastgesteld en op dit moment betaal je daar 3,25 euro voor. Over het algemeen zijn dit prima maaltijden. Omdat we in Nederland meestal één keer warm eten per dag is het de vraag of je ‘s avonds nog een warme maaltijd kookt of genoegen neemt met een sandwich of iets vergelijkbaars. De kosten die je maakt aan boodschappen zullen voor een groot deel afhangen van deze keuze. Je kunt veel geld besparen door ‘s avonds voor eenvoudige maaltijden te kiezen.