Studeren in Barcelona: hoeveel kost dat?

Gepubliceerd op 26-03-2016 at 14:51

In vergelijking met Nederland is het leven in Barcelona niet alleen een stuk relaxter en zonniger, maar ook goedkoper!

Collegegeld

De tuition fees zijn heel verschillend per universiteit: van rond de €4000 per jaar voor het Bachelor programma van Autonoma de Barcelona, tot zo’n €14.000 per jaar in ESADE. Over het algemeen zijn masterprogramma’s duurder. Maar de meeste universiteiten hebben goede Financial Aid programma’s, met veel verschillende soorten scholarships. Dus kijk daar zeker naar op de websites van de betreffende universiteiten, en apply op tijd!

Huur

Voor zo’n €400 per maand vind je al een leuke kamer in Barcelona. Er zijn veel Facebook groepen gewijd aan kamers voor studenten, dus je hebt een goede kans om daar je nieuwe huisgenoten te vinden! Voornamelijk de ‘Barcelona Rentals’ en ‘Housing Barcelona’ pagina’s zijn erg actief. Via deze Facebook pagina’s huur je een kamer direct van de huisbaas, en het is daardoor goedkoper dan via een makelaar.

Als je op zoek bent naar een heel appartement in plaats van een kamer, bijvoorbeeld een studio of appartement om met je vrienden te delen, dan zijn www.idealista.es en www.enalquiler.es ook handige websites. Dit gaat bijna altijd via makelaars, dus wees ervan bewust dat je vaak 2 maanden huur moet betalen als agency fees.

De meeste studenten wonen in de wijken Born, Gotico, of Raval. Hiervan is Born het hipst, Gotico het meest toeristisch en centraal, en Raval het goedkoopst. Eixample is een mooie en rustigere buurt, maar ook wat duurder.

Eten & sociale activiteiten

Over het algemeen kosten boodschappen evenveel als in Nederland. Maar uiteten gaan is een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur, en is daar dan ook veel goedkoper. In veel restaurants kun je tijdens de lunch een driegangen ‘menu mediodia’ eten voor zo’n €10, inclusief een drankje. Ook is uitgaan over het algemeen goedkoper, en betaal je zo’n €1,50 voor een biertje en €2,50 voor een glas wijn. Maar natuurlijk geldt weer: je kunt het zo bont maken als je zelf wilt!

Transport

Als Nederlander ga je natuurlijk je fiets missen, maar gelukkig zie je in Barcelona steeds meer fietsen en speciale fietspaden. Ook hebben ze Bicing, dit zijn rode stadsfietsen die je op veel speciale plekken in de stad kunt meenemen, en je kunt hem bijvoorbeeld aan de andere kant van de stad weer inleveren op een ander station. Hiervoor heb je een speciale kaart nodig en betaal je €45 per jaar. Verder is het metronetwerk van Barcelona goed ontwikkeld, en gelden speciale tarieven voor jongeren onder 25 jaar voor maandelijkse abonnementen en dergelijke.

Totaal kostenoverzicht per maand

Collegegeld Verschillend
Huur 350-600
Eten 200
Sociale activiteiten 80
Transport 25
Studiematerialen 30
Overig (telefoon, etc.) 30
Totaal (zonder collegegeld) €765

Tekst: Isabella Smulders

Isabella Smulders studeerde voor een Bachelor in Business Administration aan IE University in Madrid, en doet nu een MSc in International Management aan ESADE Business School in Barcelona. Hier is ze de voorzitter van NWS-Barcelona. Neem zeker contact op met Isabella via de ledenpagina als je nog vragen hebt over studeren in Spanje!