NWS-dag 2015: interessant, nuttig en zeer geslaagd

Gepubliceerd op 22-12-2015 at 21:02

NWS-dag 2015 collage

Met een grote verscheidenheid aan workshops, sprekers en een interactief plenair programma was de NWS-dag 2015 een bijzonder geslaagde dag. Op 17 december vond de dag plaats op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag.

Met leden die zich over de hele wereld bevinden, was het voor NWS een uniek moment om zoveel leden bij elkaar te hebben. Dit was dan ook een van de dingen die de dag zo interessant maakten, volgens de aanwezigen. “Niemand van mijn vrienden doet een studie in het buitenland, dus het is erg leuk om anderen te ontmoeten die hetzelfde doen als ik. Daarnaast heb ik, vanwege mijn studie in het buitenland, geen netwerk in Nederland dus helpt een evenement als dit echt!”, zegt Isabella Smulders. “Wat ik ook heel leuk vind om te merken, is dat iedereen zo geïnteresseerd in elkaar en zo positief is”, voegt Claudia Zunnebeld toe.

The Boston Consulting Group, De Nederlandsche Bank, De Nationale DenkTank, WerkenbijdeEU.nl en High Potential Academy gaven workshops. Deze werden goed ontvangen, en lieten de aanwezigen nieuwe mogelijkheden zien. Door de workshops maakten velen ook kennis met bedrijven die interessant voor hen blijken te zijn. Tijdens de borrel en het BCG-diner achteraf was er uitgebreid de mogelijkheid om met aanwezigen van de bedrijven en organisaties verder te praten.

Naast interessante bedrijven, waren er ook een aantal sprekers aanwezig die spraken over relevante thema’s en deelnamen aan een paneldiscussie. Daarnaast vond de overhandiging van het tweejaarlijkse NWS-onderzoek aan Hans Schutte (OCW) plaats. Het onderzoek is dit jaar voornamelijk gericht op de invloed van het nieuwe leenstelsel op uitgaande studentenmobiliteit.

Freddy Weima (Nuffic) en Hans Schutte namen, samen met NWS-bestuurslid Thomas Burger, plaats in een paneldiscussie. Hierin spraken zij uit dat er nog veel verbetering te boeken valt op het gebied van uitgaande studentenmobiliteit in Nederland. Ook zeiden ze dat er stappen moeten worden ondernomen om studeren in het buitenland gemakkelijker en toegankelijker te maken, onder andere op het gebied van financiering. Weima en Schutte zeiden beiden dat het volgen van een volledige studie in het buitenland meer erkenning binnen de Nederlandse maatschappij en het bedrijfsleven verdient. Beiden roepen NWS’ers op om het belang van een studie in het buitenland uit te dragen onder leeftijdsgenoten.

Alexander Rinnooy Kan sprak over de Nationale Wetenschapsagenda en Weima vertelde over de door Nuffic gelanceerde website met data over studentenmobiliteit.

Al met al was het een dag met een goedgevuld, gevarieerd programma. NWS’ers hadden volop de mogelijkheid om hun netwerk te vergroten en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Het NWS-bestuur kijkt terug op een geslaagde dag en wil alle aanwezigen hartelijk bedanken!

 

Meer foto’s van de NWS-dag 2015 zijn te zien op onze Facebookpagina.

Fotografie: Mika Kraft