NWS-Scholierendag 2015: Motiverend & Inspirerend

Gepubliceerd op 25-09-2015 at 12:52

2015 09 19 NWS Scholierendag-16

Op 19 september organiseerde NWS de jaarlijkse NWS-Scholierendag in Utrecht. Net als voorgaande jaren, was het ook dit jaar weer een succes. De opkomst was bijzonder groot en de aanwezigen reageerden enthousiast.

Leerlingen uit de vierde, vijfde en zesde klas kwamen naar het Christelijk Gymnasium Utrecht waar de dag geopend werd door Anna Koolstra, NWS-bestuurslid Voorlichting 2014-2015. Vervolgens waren er drie workshoprondes en een informatiemarkt, waar veel verschillende landen en organisaties vertegenwoordigd werden. Onder andere WilWeg, Fulbright Center, Campus France, Ivy Circle en de Duitslanddesk waren aanwezig, evenals een grote groep NWS’ers die over de hele wereld hebben gestudeerd.

Wederom was er bijzonder veel interesse in studeren in het Verenigd Koninkrijk, beide presentaties van oud-bestuurslid Sofie van Heijningen zaten vol. De NWS-Scholierendag is echter ook een mooie gelegenheid om andere opties te ontdekken. “Ik kwam hierheen met het idee om in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk te gaan studeren, maar Frankrijk heeft vandaag ook ineens mijn aandacht getrokken,” vertelt Linde. De redenen dat scholieren graag naar het buitenland willen voor hun studie zijn vaak erg verschillend. Zo vertelt scholiere Marleen dat zij na het doen van een aantal theaterprojecten in Duitsland op het idee kwam om daar een studie te gaan volgen. Emma geeft echter aan al jarenlang de droom te hebben om naar het buitenland te vertrekken, omdat Nederland voor haar saai is geworden en ze graag meer van de wereld wil zien.

Op de vraag of de NWS-Scholierendag iets toevoegt naast de informatie die scholieren op school krijgen, antwoorden de aanwezige scholieren volmondig ‘ja!’. “Decanen wijzen ons wel op evenementen zoals dit, maar informatie over studeren in het buitenland zelf krijgen we eigenlijk niet”, vertelt Marleen. Ze vertelt dat studeren in het buitenland niet echt speelt onder haar leeftijdsgenoten. “Er zijn wel wat mensen met de ‘American Dream’, die dromen over studeren in New York, maar nooit echt de stap zetten. Sommige mensen kijken wel naar studies in België, maar verder dan dat komt het eigenlijk nooit.” Scholier Jelle voegt hieraan toe, “Ik denk dat er in mijn hele leerjaar misschien maar één iemand is die ook naar het buitenland wil, terwijl ik tweetalig onderwijs doe.”

Uit reacties van de aanwezigen bleek dat zij de NWS-Scholierendag erg interessant en goed georganiseerd vonden. “Je merkt ook duidelijk dat mensen die al in het buitenland gestudeerd hebben heel nuttige en interessante dingen te vertellen hebben”, vertelt Marleen. NWS kijkt terug op een geslaagde dag. We willen alle aanwezigen bedanken en wensen de scholieren veel succes met het maken van hun keuze!

Foto: Mika Kraft

Bekijk de video voor een impressie van de dag: