NWS

NWS bij BNR-nieuwsradio over het leenstelsel

Gepubliceerd op 29-05-2014 at 18:32

Morgen (30 mei) zal bestuurslid Nick Hirschstein rond 06.00 geïnterviewd worden over het sociaal leenstelsel en de gevolgen voor Nederlandse studenten in het buitenland. Nu het leenstelsel echt een feit lijkt te gaan worden is het speculeren over de toekomst; zullen meer of minder Nederlandse studenten de gok over de grens wagen. Het lijkt erop dat landen waar er geen collegegeld betaald hoeft te worden (Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland bijvoorbeeld) populairder worden. Aangezien het collegegeld in Nederland per jaar ongeveer hetzelfde is als de basisbeurs, en je deze dus virtueel tegen elkaar kan wegstrepen.

Maar ook zijn er andere geluiden te horen; als er niet genoeg beursmogelijkheden komen zullen een hoop studenten niet meer naar het buitenland vertrekken. Het Verenigd Koninkrijk trekt al lange tijd de meeste Nederlandse studenten aan, maar zonder studiefinanciering lijkt dat onbetaalbaar te worden voor vele. Ook blijft het onduidelijk hoe flexibel de overheid wordt in het geval van uitzonderingen.

Luister hier het stuk terug

Er blijven in ieder geval een hoop vragen liggen, hopelijk komt er spoedig (nog meer) duidelijkheid.