Verslag lokale NWS-clubs
Het afgelopen jaar heeft NWS een toename in ledenaantal laten zien van meer dan 15% en het clubleven rond de wereld heeft een nieuwe impuls gehad. Terwijl wij, als overkoepelend bestuur, het hele jaar getracht hebben de organisatie vooruit te helpen blijft het hart van NWS de lokale club. Van Cambridge tot Hong Kong en van Melbourne tot Bournemouth heeft NWS de Nederlandse studenten bij elkaar gebracht. Dit jaar hebben we gewerkt om een sterke core van clubs te creëren, waarmee NWS en de lokale leden een stabiele band kunnen opbouwen. Deze ontwikkeling is dit jaar begonnen met de introductie van het Clubhandboek, dat het een stuk makkelijker maakt om een nieuwe NWS-club op poten te zetten. In het onderstaande geef ik eerst een voorbeeld van een succesvolle nieuwe club, daarna volgt een gesprek met de voorzitter van NWS Edinburgh en als afsluiting is er een vooruitblik op het komende jaar.
NWS Cambridge op hun BBQ. Volgend jaar organiseren zij een minisymposium van het speciale budget van NWS.
Terwijl er vorig jaar nog niets voor de Nederlandse studenten te doen was heeft er zich nu een kleine maar actieve groep Nederlanders gevormd in de mooie Duitse universiteitsstad Heidelberg, onder de bezielende leiding van Lisette van Leemput. Vanaf de eerste kennismakingsborrel in november zijn er regelmatig evenementen georganiseerd. De activiteiten bleken allen binnen een drankthema te passen: chocolademelk met Sinterklaas, glühwein met Kerst en een biertje met (de voorlopig laatste) Koninginnedag! “Ik vind het leuk om te zien dat de groep onderling ook dingen onderneemt. Zo zijn een paar mensen vorige week grotten gaan bezoeken (sic), nadat het idee was ontstaan tijdens het bring-and-share dinner”, aldus Lisette. Om het einde van het jaar te vieren, heeft NWS Heidelberg een activiteit in het plaatselijke Klimbos georganiseerd. Heidelberg heeft op deze manier het budget optimaal kunnen gebruiken.
Naast de nieuwe clubs waren er natuurlijk al vele NWS-clubs rond de wereld. Clubs als Londen, Oxford en Cambridge zijn al jaren een begrip in het Nederlandse studentenleven in die steden. Er zijn echter ook clubs die af en toe indommelen. Een bestaande club die nieuw leven is ingeblazen vinden wij in Edinburgh. “NWS Edinburgh had de laatste jaren niet meer zoveel georganiseerd wat betreft studentikoze activiteiten en hier hebben we succesvol verandering in gebracht!” zegt Mees van den Berg, de plaatselijke NWS-representative. Dit is deels gebeurd door een strategische samenwerking met de Dutch Society van de University of Edinburgh. Dergelijke samenwerking wordt ook gebruikt in Londen, waar soms wel vijf Nederlandse clubs onder leiding van NWS samenkomen. In Edinburgh speelt het studentenleven zich af in een der vele mooie pubs in de stad. “Pub Rêverie heeft een Nederlandse eigenaar die ons met open armen (en korting) ontvangt” zo weet Mees te vertellen. Met de troonswisseling was de organisatie net de – door NWS opgestuurde – Oranje attributen aan het ophangen, toen hen iets op viel. “En jawel, de natuur- en wiskundestudiegroep van de Universiteit van Amsterdam was toevallig even een biertje aan het drinken in onze pittoreske stad!” NWS heeft op deze manier een bindende rol kunnen spelen in Edinburgh. “Dat alles in combinatie met all-time classics zoals ‘Bloed, zweet en tranen’ en ‘Het is een nacht’ leidde tot een mooie avond…” zegt Mees tenslotte.
Ondanks deze twee voorbeelden is het werk voor NWS nooit af. De problematiek wat betreft clubs kan worden verdeeld in drie uitdagingen. De eerste is overgang: na een jaar actief NWS-bestuur kan een volgend bestuurslid ineens minder tijd hebben om de kar te trekken. Het overkoepelende NWS-bestuur moet constant sturen en aanmoedigen om de volgende bestuurder op gang te helpen. De tweede uitdaging hangt hier mee samen. Het moet voor de lokale voorzitter duidelijk zijn dat een georganiseerde NWS-club meer oplevert dan het kost. Het nieuwe Clubhandboek heeft al veel onduidelijkheid weggenomen en vanaf volgend jaar zal de voorzitter te allen tijde inzicht hebben in het resterende bedrag van het (riante) activiteitenbudget. De derde en laatste uitdaging is de geografische spreiding van de clubs. Hoewel er actieve clubs in Azië en Oceanië zijn is het merendeel te vinden in Europa en met name in het Verenigd Koninkrijk. Dit is een goede zaak omdat het betekent dat we onze Europese leden goed kunnen bedienen, maar het biedt ook kansen om met name onze Noord-Amerikaanse leden nog beter bij NWS te betrekken. Het komende jaar worden gesprekken met studenten in o.a. Boston hervat om daar de mogelijkheden te onderzoeken.
Als conclusie, niet alleen van dit verhaal maar ook van mijn bestuursjaar, wil ik NWS en haar leden bedanken voor alles wat het me geleerd heeft. Rest mij het volgende bestuur, met name Lisa Geurts als clubcoördinator, alle succes en plezier te wensen.
Bas Joosten
Penningmeester en Clubcoördinator 2012-2013
SOAS – University of London