Nuffic: “Te weinig studenten de grens over”

Gepubliceerd op 15-07-2013 at 12:49

Slechts 3 procent van de Nederlandse studenten volgt een opleiding in het buitenland, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Nuffic. Nederland blijft hierbij achter in Europa en laat economische kansen liggen, vindt NWS.  

Steeds meer Nederlandse studenten behalen een buitenlands diploma, maar hun aantal blijft nog altijd achter bij de rest van Europa. Niet goed voor een land dat afhankelijk is van handel met het buitenland, vindt internationaliseringsorganisatie Nuffic.

De meest recente cijfers over de zogeheten ‘diplomamobiliteit’ stammen uit het studiejaar 2009/2010. Toen volgde drie procent van de Nederlandse eerstejaars een opleiding in het buitenland, blijkt uit het gisteren verschenen Nuffic-rapport ‘Internationalisering in beeld’.

Dat zijn er meer dan voorheen: in 2005 stak slechts 2,5 procent voor een aantal jaar de grens over. De mogelijkheid om de Nederlandse studiefinanciering mee te nemen, zal volgens Nuffic hebben bijgedragen aan de stijging.

Toch blijft het aantal studenten dat een buitenlands diploma behaalt achter bij het Europees gemiddelde van 3,3 procent. Geen goede zaak, vindt het Nuffic. “Er zouden meer Nederlanders in het buitenland moeten studeren”, schrijven de auteurs. “De Nederlandse economie is immers bovengemiddeld afhankelijk van het buitenland.” Internationaal georiënteerde studenten zouden goed zijn voor de economie en bovendien sneller een baan vinden.

Hoewel dus weinig Nederlandse jongeren zin hebben om een complete opleiding in het buitenland te volgen, gaan ze wel vaker dan andere Europeanen voor een korte periode de grens over. Volgens de laatste cijfers uit 2011 gaat het om twintig procent van zowel de hbo’ers als de wo’ers.

Hogeschoolstudenten zouden daarmee een flinke inhaalslag hebben gemaakt: in 2010 ging nog veertien procent van hen de grens over tegen zestien procent van de wo’ers. Maar het Nuffic maakt een kanttekening: de plotselinge stijging wordt voor een deel veroorzaakt doordat de vragen in het onderzoek anders geformuleerd zijn.

De meest reislustige studenten komen van de agrarische hogeschool HAS Den Bosch, waar 92 procent van de afgestudeerden een tijdje in het buitenland heeft gestudeerd. Ook de Hogeschool Den Haag en Wageningen Universiteit staat in de top drie. De meest mobiele studenten blijken dan ook te komen van landbouw- en natuuropleidingen.

Internationalisering in beeld bevat dit jaar, in tegenstelling tot eerdere edities, alleen cijfers over Nederlandse studenten die naar het buitenland gaan. De nieuwste cijfers over buitenlanders die hierheen komen zijn vertraagd en komen later dit jaar.

Het rapport “Internationalisering in beeld” 2013 is te downloaden op de website van de Nuffic.