PhD

Emmy in Hong Kong

Gepubliceerd op 26-07-2013 at 13:08

Emmy van Esch is promovenda in Hong Kong. Voor NWS schreef ze onderstaande blog over haar studie-ervaringen in China.

China is een land met vele gezichten. Maar voor de meeste Nederlanders is het echte China onzichtbaar. Ons beeld van China wordt vaak gevormd door de beperkte informatie die we via de media krijgen aangereikt. Het gaat meestal over de economie (die spectaculair groeit); de politieke ontwikkelingen (waar we ons zo aan storen); of de vele mensenrechtenschendingen. Maar wat speelt er nog meer in China? Wat houdt de Chinezen bezig? Wat beweegt ze? Hoe zien zij hun toekomst? En waardoor worden ze geïnspireerd?

Toen ik tijdens mijn studie psychologie een semester in Hong Kong ging studeren ging er een wereld voor mij open. Ik raakte gefascineerd door de mysterieuze taal, het eeuwenoude gedachtegoed, en de veelzijdige cultuur. Na dit semester besloot ik dan ook om mijn studie meer op China te richten. Ik ging terug naar Hong Kong om een master antropologie te volgen. Ik leerde om de wereld om me heen vanuit andere perspectieven te bestuderen: niet alleen vanuit een antropologisch perspectief i.p.v. een psychologisch perspectief, maar vooral vanuit een Chinees perspectief i.p.v. een Nederlands/Westers perspectief. Tijdens dit jaar studeerde en woonde ik samen met Hongkongers en vastelanders. Ze lieten mij hun wereld zien, die in het begin zo anders leek, maar langzaam aan vertrouwd ging aanvoelen en ook mijn wereld werd.

Emmy3

Toen het einde van mijn master in zicht kwam wilde ik langer in Hong Kong blijven en besloot te solliciteren voor een PhD. Hong Kong is een ideale plaats om te studeren want het is de enige plaats in China waar persvrijheid en academische vrijheid bestaat. En Hong Kong is dé plaats die Oost en West met elkaar samenbrengt – Hong Kong verbindt niet alleen oude Chinese tradities met moderne westerse ontwikkelingen, maar ook China met de rest van de wereld.

Inmiddels woon ik al drie jaar in Hong Kong en volg een PhD in management. Mijn eigen buitenlandervaringen, gecombineerd met mijn psychologie- en antropologiekennis, gebruik ik nu om onderzoek te doen naar expats.

Emmy van Esch deed een master antropologie in Hong Kong, en ging terug voor een PhD in management. In dit artikel legt ze uit waarom het verre oosten haar zo aantrekt.