Klimaatkoning Yvo de Boer geeft lezing voor NWS Londen

Gepubliceerd op 25-06-2013 at 11:48

Klimaatkoning Yvo de Boer geeft lezing voor NWS Londen

Door: Robert van Maaren en Geneviève Wolbert

960294_629833230361329_2096323039_n

Op 10 juni 2013 was Yvo de Boer te gast om een lezing te geven aan de leden van NWS Londen. Voor deze door het huidige bestuur laatst georganiseerde activiteit was er een prachtige ruimte gehuurd bij het Dutch Centre in het idyllische straatje Austin Friars in Londen, waar onze leden na afloop konden borrelen.

Yvo de Boer werd op 10 Augustus 2006 door Secretaris-Generaal Kofi Annan benoemd tot Algemeen Secretaris van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). Gedurende deze rol werd hij in 2009 door onze voormalige Majesteit geridderd in de orde van Oranje-Nassau. In 2010 verliet hij de VN om zich vervolgens bij KMPG aan te sluiten als wereldwijde ambassadeur en speciaal adviseur in Klimaatverandering en Duurzaamheid. Daarnaast is hij klimaatvoorzitter bij het World Economic Forum (WEF) en bestuurslid bij de World Business Council on Sustainable Development (WBCSD). Met andere woorden: een inspiratiebron voor onze leden die binnenkort zelf hun hopelijk glasrijke carrières mogen starten!

Binnen de meeste studies zijn ‘duurzaamheid’ en ‘klimaat’ hot topics. Bovendien maakt het steeds meer deel uit van onze dagelijkse realiteit. Een uitgelezen kans dus om het neusje van de zalm naar zijn invalshoek te vragen. Yvo de Boer besprak tien internationale thema’s in duurzaamheid die de komende generaties op hun bord zullen krijgen: stijgende energieprijzen, beschikbaarheid van voedsel en water, verstedelijking, milieukosten, voorzieningszekerheid, bevolkingsgroei, biodiversiteit, grondstoffen en klimaatverandering. Een van de grootste problemen is dat we klimaatverandering nog lang niet onder controle hebben, waardoor we in de toekomst waarschijnlijk vaker en meer extreme weerstoestanden zullen meemaken, zowel als tropische ziektes die in nieuwe gebieden van de wereld zullen voorkomen.

yvo

Dit is geen informatie waarbij je een gat in de lucht springt, maar Yvo de Boer ziet ook kansen voor huidige en komende generaties, die hij samenvat als ‘goed leiderschap’. Binnen de politiek houdt dit volgens hem in dat leiders daadwerkelijk actie ondernemen in plaats van blijven praten en slechts tot richtlijnen overeenkomen. Hij refereert hiermee ook naar internationale climate tops en conferenties waarbij meerdere landen met elkaar over deze thema’s praten. De Europese Unie heeft bijvoorbeeld ambitieuze duurzame doelstellingen, maar deze worden aan de kant geschoven om eerst de economische crisis op te lossen. Goed leiderschap moet ook komen vanuit het bedrijfsleven, een belangrijke reden voor Yvo de Boer om zich daar nu meer mee bezig te houden. Het economisch model en modellen binnen het bedrijfsleven zijn te weinig gefocust op het implementeren van duurzaamheid, maar hij ziet dat hier verandering in optreedt en dat duurzaamheid steeds beter wordt geïntegreerd binnen organisaties. Als laatste is vertrouwen een belangrijk aspect om aan te werken, want op het moment lijkt er een investeringsangst te heersen binnen het bedrijfsleven door gebrek aan politiek vertrouwen en leiderschap.

Yvo de Boer was er ook om persoonlijke verhalen en succes- en leermomenten binnen zijn carrière te delen met onze leden. Hij vertelde over zijn bijzondere loopbaan die vrijwel onmogelijk is om na te bootsen. Zo heeft hij na het afronden van zijn A-levels in Engeland een tijdje als busconducteur gewerkt in Brighton. Eenmaal gerealiseerd dat het best handig is om een studie te volgen, verhuisde hij naar Leiden om een HBO-opleiding Sociologie te volgen, waarmee hij uiteindelijk terecht kwam in de reclassering: uiteindelijk niet zijn droombaan, maar een goede leerschool voor zijn verdere carrière. Yvo de Boer sloot af met een aantal goede tips voor NWS Londen-leden – zo goed zelfs dat we ze met jullie willen delen:

Na afloop van de lezing heeft Yvo de Boer nog een intensieve Q&A-sessie op zich genomen en de tijd genomen om leden persoonlijk te spreken tijdens de borrel. Een zeer geslaagde avond, zo hebben wij vernomen, en we stimuleren bij deze een follow-up voor het komende bestuur.

Mocht je interesse hebben om volgend jaar in het bestuur van NWS Londen te zitten? Stuur dan een mailtje naar Londen@wereldwijdestudenten.nl.