Interview met Jasper van Dijk, nieuwe voorzitter NWS voor 2013 – 2014

Gepubliceerd op 25-06-2013 at 12:09

Deze energieke MPhil-student uit Oxford heeft er veel zin in zich volgend jaar, aan het hoofd van een enthousiast nieuw team, voor Nederlandse Wereldwijde Studenten in te gaan zetten. Een korte kennismaking met Jasper van Dijk.  

Wie ben ik?

218691_1848492490473_4863218_oIk ben geboren en getogen in Groningen. Hier heb ik ook met veel plezier natuurkunde gestudeerd en ben ik eigenlijk altijd actief geweest in verschillende besturen en commissies. Ik heb vol passie op de bres gestaan tegen de bezuinigingen op hoger onderwijs in 2010 en kijk er naar uit om me in te zetten voor Nederlandse studenten in het buitenland. Sinds oktober 2012 studeer ik voor een MPhil in Economics aan de Universiteit van Oxford. Afgelopen week heb ik al mijn tentamens voor het jaar gehad en dat was wel even wennen na het systeem van 5 ECTS-credits hier, 5 ECTS-credits daar in Groningen. Ik denk dat ik nog nooit zoveel heb bijgeleerd in een jaar.

Wat vind je ervan om volgend jaar voorzitter te worden van NWS?

Het lijkt mij een geweldige uitdaging om me een jaar in te zetten voor een jonge en enthousiaste organisatie zoals NWS. Ik heb alleen nog maar leuke Nederlanders in het buitenland ontmoet en ben trots dat ik deze studenten een jaar lang mag vertegenwoordigen. Studeren in het buitenland is een geweldige ervaring en hopelijk kan ik deze ervaring voor nog veel meer Nederlanders mogelijk maken.

Ben je in het verleden al bij NWS betrokken geweest? Hoe ben je achter het bestaan van NWS gekomen?

Voor mijn vertrek naar Engeland kende ik oud-voorzitter Bas van Schaik al. Daarom heb ik, toen ik wist dat ik naar Oxford ging, direct een kijkje genomen op de NWS-website en was ik bij de eerste borrel van het jaar in Oxford al aanwezig. Voor dat ik er erg in had was ik voorzitter van NWS Oxford, een hele sociale club met leuke borrels en een hilarisch Sinterklaasfeest en een knallende Dutch Bop.

Wat zijn je voornaamste plannen met NWS als organisatie voor volgend jaar?

Op dit moment ben ik nog hard bezig met het samenstellen van het nieuwe bestuur. Mijn plan bestaat op dit moment eruit om zo’n enthousiast mogelijk team bij elkaar te krijgen die NWS nog beter op de kaart willen zetten. We gaan proberen zoveel mogelijk te betekenen voor alle Nederlandse studenten die iets met het buitenland hebben.

Wat is voor jou de meerwaarde van studeren in het buitenland?

De mensen. Ik denk dat deze meerwaarde heel persoonlijk is, maar voor mij zijn het de geweldige mensen die ik hier in Oxford leer kennen. Allemaal ongelofelijk gemotiveerd en met elk weer een andere indrukwekkende achtergrond. Oxford biedt überhaupt opleidingen van uitstekende kwaliteit, maar mijn medestudenten van over de hele wereld zijn duidelijk  de kers op de taart.