Fleur’s survivalguide: Nottingham

Gepubliceerd op 15-05-2012 at 03:39

Bij studeren in Engeland denk je natuurlijk vooral aan steden als Londen, Oxford en Cambridge. Engeland heeft echter veel meer te bieden! Deze keer in de spotlight: Nottingham. De thuisplaats van Robin Hood is namelijk een ontzettend leuke studentenstad!

Studeren

Nottingham is de thuisplaats van twee universiteiten. De grootste universiteit is de University of Nottingham (± 40.000 studenten), een hoogstaande universiteit met een goede reputatie. De hoofdcampus ligt buiten het centrum en is zeer groot en van alle faciliteiten voorzien. Op haar groene grasvelden worden ’s zomers festivals gehouden voor studenten. Uniek aan de University of Nottingham is haar internationale karakter; als enige Engelse universiteit heeft het ook een campus in China en één in Maleisië. Bovendien komt een groot deel van de studenten uit het buitenland dus als je de bus in stapt zul je vele talen voorbij horen komen. Nottingham’s tweede universiteit is Nottingham Trent University (± 24.000 studenten). De vroegere polytechnic is gesitueerd in het centrum. Ieder jaar zijn er de ‘Varsity Games’ waarbij beide universiteiten tegen elkaar strijden om de Varsity Cup op het gebied van sport maar ook bijvoorbeeld debatteren.

Stad

In Nederland is de stad dan misschien redelijk onbekend, in de UK staat Nottingham bekend als een plaats die de laatste 20 jaar is uitgegroeid tot een bruisende studentenstad. Nottingham is middelgroot, vergelijkbaar in inwoneraantal met Utrecht. Het heeft een levendig centrum dat barst van de restaurants, pubs en clubs. Bovendien is er een eindeloos aanbod aan winkels, waar je als student meestal korting krijgt. Cultuur opsnuiven kan ook, neem bijvoorbeeld een bezoekje aan het Nottingham Castle, gevolgd door een pint in de oudste pub van Engeland of bezoek het prachtige landhuis waar de beroemde Batman films zijn opgenomen, gevolgd door een wandeling door Wollaton Park. Voor muziek moet je in de Trent Arena zijn, of in een van de talloze barretjes en caféetjes waar vaak live muziek te horen is. Maar als inwoner van Nottingham is het meemaken van een voetbalwedstrijd van Nottingham Forest natuurlijk onmisbaar! Met studentenkorting kost een kaartje slechts £12, dus niets houdt je tegen! Wil je een dagje weg? Dat kan ook heel makkelijk vanuit Nottingham. Nottingham ligt zeer centraal in Engeland, vlakbij het prachtige Peak District, dat het best bezochte natuurpark van de UK is! Bovendien zijn steden als Londen, Birmingham en Manchester allemaal binnen 2 uur te bereiken per trein. Er is zelfs een vliegveld op 20 minuten rijden van Nottingham, met een directe verbinding naar Schiphol! East Midlands is bovendien een hub van Ryanair, dus de rest van Europa is ook makkelijk en voordelig te bereizen.

Wonen

Als student is het heel makkelijk om aan woonruimte te komen: als master-, bachelor- of uitwisselingsstudent woon je namelijk op de campus in een Hall of Residence. Je krijgt een kamer aangewezen die al volledig is ingericht en vaak zijn deze halls gecatered. Je hoeft dus niet zelf te koken. Als je langer dan een jaar blijft, zoek je in je tweede jaar een huis met een groepje vrienden waar je allemaal tegelijk in kan trekken. Ook deze kamers zijn meestal al volledig ingericht. Voor een kamer betaal je gemiddeld tussen de £70 en £75 per week exclusief rekeningen – wat soms wel de helft goedkoper is dan in Londen, Oxford en Cambridge! De meeste studenten wonen in Lenton, een wijk tussen de University of Nottingham en het centrum in, waar bijna alleen maar studenten wonen. Hoewel de meeste studenten lopen naar de universiteit, is het ook mogelijk om met de bus te reizen. Het openbaar vervoer is goed geregeld in Nottingham, en als student krijg je korting op de busreizen. Fietsen is mogelijk, maar het Engelse verkeer houdt niet erg rekening met fietsers. Taxi’s zijn relatief goedkoop, dus als het vies weer is (of als je gewoon in een luie bui bent) kun je erg gemakkelijk van de ene naar de andere locatie komen. Het weer in Nottingham valt trouwens erg mee; het is vergelijkbaar met (of zelfs beter dan) het weer in Nederland!

NWS in Nottingham

In Nottingham is er een kleine maar actieve NWS-club die om de zoveel tijd bij elkaar komt om Nederlandse activiteiten te doen zoals Sinterklaas vieren, pannekoeken bakken of Nederlands voetbal kijken! Ook worden er borrels georganiseerd, gewoon voor de gezelligheid en om weer eens lekker in het Nederlands te kunnen kletsen. Meedoen? Sstuur een mailtje naar nottingham@newstudent.nl. Vragen over Nottingham? Mail dan naar voorlichting@wereldwijdestudenten.nl.

Fleur ten Hacken studeert in Nottingham en is actief als bestuurslid bij NWS. In dit artikel een survivalguide waarin de stad, studeren, wonen, en de lokale NWS-club de revue passeren.