UCU oprichter Hans Adriaansens wint eerste NEWS-Award

Gepubliceerd op 29-12-2011 at 16:55


Tijdens de drukbezochte lustrumeditie van de NEWS-dag heeft Hans Adriaansens, de oprichter van University College Utrecht en de Roosevelt Academy, de eerste NEWS-Award voor de internationalisering van het hoger onderwijs in ontvangst genomen. De prijs werd uitgereikt door Jan Anthonie Bruijn, lid van het comité van aanbeveling van NEWS en prominent adviseur van de regering op het gebied van wetenschaps- en technologiebeleid. Volgens Bruijn “bewees Andriaansens tegen de stroom in dat het ideaal van een internationaal georiënteerde liberal arts and science opleiding ook in Nederland haalbaar was”. Verschillende prominenten, waaronder Lousewies van der Laan, hoogleraar Piet Emmer en VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas, staken tijdens de NEWS-dag de aanwezige studenten, scholieren en young professionals een hart onder de riem door te wijzen op de grote meerwaarde van een internationale opleiding voor hun carrière en persoonlijke ontwikkeling. Met meer dan 100 aanwezigen bleef het ook op de borrel na afloop nog lang gezellig.

Prof. dr. Hans AdriaansensABN Amro, Google, de Europese Unie en Buitenlandse Zaken waren de prominente werkgevers die zich in verschillende workshops aan de aanwezige studenten en recent afgestudeerden presenteerden. De aanwezige werkgevers onderstreepten andermaal hoezeer zij op zoek zijn naar internationaal georiënteerd talent. Volgens Lousewies van der Laan, die de NEWS-dag met een inspirerende toespraak opende, zijn internationaal opgeleide studenten flexibeler, avontuurlijker en creatiever. Alleen al door de sprong in het diepe te wagen en de weerstand van tegensputterende ouders, moeilijk bereikbare informatie en bureaucratische hindernissen te overwinnen, tonen veel NEWS-leden aan over de eigenschappen te beschikken die volgens de Leidse historicus Piet Emmer “cruciaal” gaan zijn in de mondiale ‘battle for brains’ van de 21ste eeuw.

Prof. dr. Jan Anthonie BruijnNieuw dit jaar op de NEWS-dag was een tweetal interactieve symposia, één over internationale verslaggeving en één over kennismobiliteit en migratie. De paneldiscussies werden goed onthaald door het publiek, onder wie enkele journalisten van Scienceguide, die een verslag van de NEWS-dag op hun website publiceerden. Een andere noviteit dit jaar, de uitreiking van de eerste NEWS-Award, mocht eveneens op veel belangstelling rekenen. Scheidend rector van de Roosevelt Academy, Hans Adriaansens, verzekerde het publiek dat hij ook na zijn pensionering in januari zich met volle overgave zal blijven inzetten voor de internationale dimensie van het hoger onderwijs in Nederland. Onder het motto dat niet selectie van excellente studenten maar excellente instellingen tot toponderwijs leiden, rekende Andriaansens bovendien af met de heersende idee dat de university colleges er alleen voor een kleine elite zouden zijn.

Studenten op de NEWS-dagOp de drukke borrel na afloop van de NEWS-dag werd andermaal bewezen dat NEWS inhoud en gezelligheid goed met elkaar weet te combineren. Hoewel de volgende NEWS-dag pas in december 2012 plaatsvindt, blijft de leukste organisatie voor scholieren, studenten en Young professionals met buitenlandervaring of buitenlandambitie actief. Zo organiseren we in de zomer een studiereis en zullen vanaf begin januari de lokale afdelingen van NEWS in studentensteden over de hele wereld weer lezingen, workshops, pubquizzes, feesten en borrels organiseren.