Tips & Tricks voor een goede motivatiebrief

Gepubliceerd op 17-10-2011 at 20:17

Hoewel het aanmeldingsproces voor een studie in Nederland niet veel voorstelt, gaat dat er in het buitenland vaak heel anders aan toe! Een essentieel onderdeel van je aanmelding voor een studie in het buitenland is een motivatiebrief, ook wel een ‘personal statement’ genoemd. Maar hoe schrijf je zo’n brief? Wat wordt er van je verwacht, en waar moet je op letten? Hier een paar  belangrijke tips & tricks!

Waar universiteiten ten eerste op letten is of je gemotiveerd bent voor specifiek de studie waar je op inschrijft, en vooral, waarom. Het is dus zeer belangrijk dat je, met specifieke argumenten en voorbeelden, je motivatie in je brief onderstreept. Toon aan dat je een goed beeld hebt van wat de studie inhoudt. Sommige universiteiten, vooral in het Verenigd Koninkrijk, vragen je om één motivatiebrief te schrijven die dan wordt rondgestuurd naar alle opleidingen waar je je voor aanmeldt. Wees in dit geval minder specifiek, maar houd het wel persoonlijk. Meld je bij voorkeur aan voor verschillende studies die enigszins met elkaar verband houden.

Ook is het belangrijk om ervaring die relevant is voor je studie te beschrijven en hoe dit heeft bijgedragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en je liefde voor het vak. Universiteiten zijn zeer geïnteresseerd in allerlei buitenschoolse activiteiten die je hebt gedaan. Ben je bijvoorbeeld een paar jaar aanvoerder van je sportteam geweest, of heb je op hoog niveau aan muziek gedaan? Dan zou dit interessant kunnen zijn om in je brief te zetten, om aan te geven dat je niet iedere seconde van je schoolcarrière boven de boeken hebt zitten zwoegen om de benodigde cijfers te halen.  Vrijwilligerswerk doet het ook altijd goed.

Vervolgens moet je je goed realiseren dat alles wat je in je motivatiebrief schrijft, besproken zou kunnen worden in een eventueel interview. Opvallende hiaten in je brief kunnen ook het onderwerp van gesprek worden. Vergeet dus niet iets over je persoonlijkheid te vertellen. Hoe werk je samen met anderen? Wat is je rol in een groep? Hoe ga je uitdagingen aan?

Tot slot, laat je brief controleren op spelfouten en zinsbouw. Vraag je docent Engels of een vriend(in) die reeds in het buitenland studeert om je brief kritisch door te lezen. Zorg er wel voor dat je verhaal in jouw eigen woorden blijft. Houd het kort, altijd onder het maximaal toegestane aantal woorden, en anders 1 tot 2 A4-tjes. Met een puntige, helder geschreven brief heb je meteen een streepje voor bij degene die niet alleen jouw brief leest, maar ook die van tientallen anderen.

Voor een gedetailleerder overzicht van hoe je je motivatiebrief moet structureren, raden we je aan om een kijkje te nemen op de volgende websites:

Voor vragen, mail ons op voorlichting@newstudent.nl.

Met dank aan Claire Lowden.