NEWS-dag op 22 december in Den Haag over (kennis)migratie

Gepubliceerd op 22-10-2011 at 21:48

Op donderdag 22 december organiseert NEWS in Den Haag haar
jaarlijkse NEWS-dag! Niet alleen zullen wij tijdens deze dag ons eerste lustrum vieren, maar ook presenteren wij opnieuw een overvol programma met workshops, seminars, debatten en natuurlijk de NEWS-borrel na afloop.

Update: de inschrijving is helaas gesloten.

De NEWS-dag zal dit jaar in het teken staan van (kennis)migratie. In Nederland lijkt het debat op dit moment vooral te gaan over binnenkomende migranten. Ook de Duitse studenten die naar Nederland komen, moeten het inmiddels ontgelden. Maar zijn die migranten nu eigenlijk een last of een last? Gaan ze weer weg? En wat voor belang hebben overheid, onderwijs en bedrijfsleven erbij om hen binnen te halen en hier te houden?

Traditiegetrouw is de NEWS-dag hét jaarlijkse netwerk en carrière-evenement voor Nederlandse studenten en young professionals met buitenlandervaring of ambitie in het buitenland. Vertegenwoordigers van topwerkgevers zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken, Google, ABN Amro en de Europese Unie komen langs voor workshops en werving. Een speciale workshop over internationale journalistiek en buitenlandverslaggeving biedt een geheel nieuwe blik op een avontuurlijke loopbaan in het buitenland.

Wat kun jij straks met je internationale diploma doen? Hoe gebruik je jouw buitenlandervaring bij een potentiële werkgever? Is er reden om voor een “brain drain” van Nederlands talent naar het buitenland te vrezen? Of is er slechts sprake van een “brain gain” omdat de overgrote meerderheid van de studenten in het buitenland uiteindelijk terug naar Nederland keert? Steeds meer werkgevers zijn geïnteresseerd in werknemers met buitenlandervaring. En dus zijn zij geïnteresseerd in jou!

Het NEWS Netwerk en Carrière Evenement 2011 vindt plaats in het prachtige ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, tegenover het Centraal Station van Den Haag op donderdag 22 december 2011 tussen 10.00 en 18.00. De dag zal geopend worden met een toespraak van Lousewies van der Laan. Tevens zullen wij de eerste NEWS-internationaliseringprijs uitreiken aan iemand die zich in de afgelopen vijf jaar bijzonder heeft ingespannen voor de internationalisering van het hoger onderwijs. Tot slot vindt een speciaal scholierenprogramma plaats voor jongeren die overwegen de stap naar het buitenland te zetten.

Praktische informatie

De NEWS-dag vindt plaats op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, op deze pagina kun je een routebeschrijving vinden. Parkeren in de buurt van het ministerie is erg lastig, we raden je aan het openbaar vervoer te gebruiken. Wegens de verscherpte beveiliging op het ministerie, dien je een een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. De dress code voor de NEWS-dag is smart casual.

Programma

Het (voorlopige) programma van de NEWS-dag ziet er alsvolgt uit:

9:00 – 9:30
Inloop met koffie & thee
9:30 – 10:00
Definitieve indeling workshops & scholieren speed dating
10:00 – 11:00
Opening door Bas van Schaik (voorzitter NEWS), Lousewies van der Laan (vice-voorzitter Europese Liberaal-Democraten, lid RvT United World Colleges, voormalig stafchef Internationaal Strafhof) en Anke Buiteveld (directeur Internationaal Beleid, ministerie van OC&W).
11:00 – 12:30
Eerste workshopronde:
Ministerie van Buitenlandse Zaken ABN Amro Internationale verslaggeving Scholierenprogramma
12:30 – 13:30
Lunch met speed dating scholieren/studenten
13:30 – 15:30
Tweede workshopronde:
Werken bij de EU Google Scholierenprogramma
15:30 – 16:00
Koffiepauze
16:00 – 16:15
Prijsuitreiking Internationaliseerder van het jaar
16:00 – 17:00
Symposium met experts uit de wereld van overheid, wetenschap en bedrijfsleven
17:00 – 18:00
Afsluitende borrel