Column maart – Singapore-lah: Studeren in Azië

Gepubliceerd op 08-03-2011 at 15:04

“When our teachers are no better than us, we really have to think for ourselves.”

Ho, ho, wacht even. Dit heeft niets te maken met het niveau van de docenten aan de National University of Singapore. Kishore Mahbubani, de dean van de Lee Kuan Yew School of Public Policy, duidt op de ‘enorme blunders’ van de VS en de EU tijdens de recente crisis. Hij geeft aan dat Aziaten misschien minder beleefd moeten zijn en hun eigen weg gaan. Toegejuicht of uitgejoeld, provocerende statements zijn de dean niet vreemd. En over publiciteit hoeft hij in ieder geval niet te klagen.

Nieuwsgierig naar wat er aan de andere kant van de wereld gebeurd en vooral om te leren van lokale docenten en studenten vertrok ik een paar maanden geleden naar Singapore. Mijn faculteit, de Lee Kuan Yew School of Public Policy, is onderdeel van de National University of Singapore. Met ruim 30.000 studenten, 15 faculteiten en twee campussen is het een grote universiteit in een klein land.

Studenten vanuit heel Azië komen naar Singapore om te studeren. Bij mijn verschillende vakken ben ik als Europeaan in de minderheid tussen medestudenten uit Kazakstan, Fiji en Vietnam. Deze diversiteit vindt je ook terug in de verscheidenheid aan eten in de verschillende kantines, waar je kunt kiezen uit Chinees, Indonesisch, Vietnamees of gewoon een lekkere pasta.

Een OV heb je hier niet nodig; een groot deel van de studenten woont op de campus. Zelfs een fiets is overbodig; bussen rijden af en aan om je van het ene gebouw naar het andere gebouw te brengen. Om als student in een hall of residentie op campus te wonen moet je punten verdienen met extra-curriculaire activiteiten. Dat betekent dat de vele studentenverenigingen erg actief zijn. Overal hangen posters of zijn studenten druk met promotie voor de volgende sportcompetitie, fundraising of feest.

Er wordt door studenten ook veel waarde gehecht aan goede cijfers en dat betekent hard en veel studeren. Hoewel studeren hier een serieuze zaak is, is Singapore ook de perfecte basis om vanuit hier de rest van Zuidoost Azië te ontdekken. Gelukkig heb je daar hier ook genoeg vakantie voor!

Is Azië echt het nieuwe powerhouse zoals Kishore Mahbubani beweert? Je kunt het alleen uitvinden door het zelf te ervaren!

Mieke Klanker doet een master Internationale Politieke Economie aan Science Po te Parijs en is momenteel op uitwisseling in Singapore. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor de functie Partners binnen het huidige NEWSbestuur.

Heb je vragen over studeren in Singapore, neem dan contact op met Mieke via m.klanker@newstudent.nl