Rutte dwingt student tot academische emigratie

Gepubliceerd op 06-02-2011 at 15:26

Het staat buiten kijf dat internationalisering van het hoger onderwijs de toekomst heeft. Toch geven Sander Breur van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en Guy Hendricks van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in een interview met Transfer magazine aan dat het niet hoog op hun of de nationale agenda staat, zeker niet gezien het huidige klimaat van onderwijsbezuiningen. NEWS ziet in de bezuinigingen echter ook nieuwe kansen voor uitgaande mobiliteit.

Internationalisering is een onderwerp waar veel over geschreven en gesproken wordt. Desondanks worden er, in de ogen van LSVb en ISO, weinig concrete resultaten geboekt. De huidige 370 miljoen aan onderwijsbezuinigingen dreigen het waarborgen van de kwaliteit van het hoger onderwijs en het doel van het kabinet om tot de wereldwijde top vijf kenniseconomieën te gaan behoren verder te ondergraven. Als je geen geld zet tegenover ambities dan gaat het mis, stelt Hendricks.

De Nederlandse onderwijsinstellingen richten zich nog steeds grotendeels op het aantrekken van buitenlandse jongeren terwijl een uitwisseling of stage in het buitenland voor de Nederlandse student vaak voor een prijzige vertraging zorgt. Guy Hendricks van de ISO geef aan dat veel studenten nu minder ondernemen om de kosten van studievertraging te drukken. Dit werkt ernstig in het nadeel van de mobiliteit. ‘Dus de eerste prioriteit is om te zorgen dat mobiliteit mogelijk blijft.’

NEWS sluit zich in grote mate aan bij de zienswijze van ISO en LSVb maar ziet in de bezuinigingen ook een kans de mobiliteit juist te vergroten. Hoewel buitenlandopties binnen een Nederlandse studie lastiger worden, is de aantrekkingskracht en noodzaak van een gehele opleiding in het buitenland, buiten de Nederlandse onderwijsinstelling om, juist groter. Er valt buiten de landsgrenzen namelijk genoeg academisch excellent en goed geprijsd onderwijs te halen. Zo besteedt zowel de Onderwijsnieuwsdienst als Nobiles deze maand aandacht aan goedkoop tot gratis studeren in het buitenland. Nuffic houdt op haar website bovendien al jaren onderwijskosten voor de meeste landen ter wereld bij. De huidige onderwijsbezuiningen geven deze opties hopelijk een nieuwe urgentie en kans. Waarom niet naar Denemarken, Hongarije of Mexico voor die tweede master? Of naar Schotland voor een gratis bachelor? Laten we durven waar we al jarenlang over denken; laten we internationalisering leven en niet alleen maar lipservice verlenen!

Heb je vragen over wat studeren in het land van jouw keuze echt inhoudt? Ga naar de Q&A of mail d.snel@newstudent.nl. We kunnen je dan bijvoorbeeld in contact brengen met Nederlanders die daar nu studeren of hebben gestudeerd.