Humanity in Action Fellowship Program 2011

Gepubliceerd op 24-11-2010 at 23:29

Humanity in Action Inc. brengt jaarlijks meer dan 100 studenten uit Europa en de Verenigde Staten samen voor een zomerprogramma over mensenrechten en minderheden. Aan ieder programma doen tien deelnemers uit het land zelf mee, tien uit de VS en twee uit Bosnië-Herzegovina. Het Nederlandse zomerprogramma is in Amsterdam en duurt van 2 juni t/m 3 juli 2011. De meeste tijd brengen de studenten door in Amsterdam. Er zijn parallelle programma’s in Frankrijk, Polen, Duitsland en Denemarken. Aan het einde van het programma gaan alle deelnemers naar Berlijn om daar een internationale conferentie bij te wonen. Deelname is gratis, een kleine bijdrage voor de reis naar Berlijn uitgezonderd.

Studenten komen na afronding van het programma in aanmerking voor internationale stages bij o.a. het Huis van Afgevaardigden in Washington D.C., het Europees Parlement in Brussel en het ICTY in Den Haag.

Inhoud

De deelnemers aan het Humanity in Action zomerprogramma volgen een maand lang lezingen, bezoeken locaties, doen zelfstandig onderzoek, geven presentaties en discussiëren met elkaar over mensenrechten en minderheden. De jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog vormt het beginpunt van het programma. Vervolgens wordt er gesproken over de ontwikkelingen na 1945 waarbij de nadruk ligt op de hedendaagse Nederlandse samenleving. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: immigratie, religie, internationale betrekkingen, slavernij, kolonialisme, Europa en de Verenigde Staten, vluchtelingen, minderheden en schendingen van mensenrechten. Ook worden de Joegoslavië oorlogen besproken en worden er regelmatig internationale vergelijkingen gemaakt, waarbij de deelnemers uit Bosnië-Herzegovina en de VS natuurlijk hun eigen ervaringen delen.

Voorwaarden voor deelname

Deelnemers moeten studeren aan een universiteit (minstens tweedejaars) of recentelijk zijn afgestudeerd. HIA zoekt naar jonge mensen die aantoonbaar betrokken zijn bij en belangstelling hebben voor het thema, goede studieresultaten kunnen tonen en beschikken over een goede kennis van zowel Engels als Nederlands.

Geïnteresseerd? Meld je hier aan! Deadline voor aanmelding is 7 februari 2011, 10 am.