Verblijfseisen voor meeneembare stufi essentieel om misbruik te voorkomen

Gepubliceerd op 21-10-2010 at 22:53

In Nederland moet een student minimaal drie van de zes voorgaande jaren in Nederland hebben gewoond om in aanmerking te komen voor meeneembare studiefinancering. Volgens de Europese Commissie is deze regel discrimerend en zij klaagde Nederland vorig jaar daarom aan bij het Europese Hof van Justitie. Shirin Reuters komt in haar scriptie voor haar Bacheloropleiding Europese Studies aan de Universiteit Twente tot de conclusie dat alle Europese landen met meeneembare studiefinanciering daar een verblijfseis aan verbonden hebben. Volgens de landen zijn verblijfsvoorwaarden essentieel om te voorkomen dat er misbruik kan worden gemaakt van de mogelijkheid om studiefinanciering mee te nemen. Klik hier voor de volledige scriptie van Shirin.

Voor Nederlandse studenten die meerdere opleidingen in het buitenland willen doen wordt overigens een uitzondering gemaakt. Oud-NEWSbestuurslid Henk van Klaveren startte de discussie over de 3-uit-6 eis omdat hij, na een Bachelor in Schotland, niet minimaal drie jaar in Nederland had gewoond voordat hij zijn Master in Londen begon. Henk kwam dus niet in aanmerking voor stufiefinanciering volgens de 3-uit-6 regel. Na Kamervragen moest toenmalig minister van Onderwijs Ronald Plasterk een wetswijziging doorvoeren. (lees hier meer)