Wietske van Aken – Studeren in Sydney: Altijd feest

Gepubliceerd op 02-09-2010 at 08:54

Wietske doet een Master of Commerce in Business aan de Macquarie University in Sydney

Eén van de grootste voordelen van het studeren in een multiculturele omgeving is, naar mijn idee, dat er nooit een gebrek aan feestdagen is. Aan elke dag kan een culturele betekenis gekoppeld worden. Zo wordt studeren in het buitenland letterlijk één groot feest.

Vooral in Australië kunnen ze er wat van. Voor de meest uiteenlopende gelegenheden worden vrije dagen ingepland. Zo was er op de eerste dinsdag van november een vrije dag voor de regio rondom Melbourne, in verband met paardenrennen. De Melbourne Cup Day, zoals ze dat dan noemen, draait niet eens zozeer om het edele dier maar meer om wat de – voornamelijk vrouwelijke, maar ik wil niemand buitensluiten – bezoekers op hun hoofd dragen. Als je het zo bekijkt heeft het ergens eigenlijk wel iets weg van Prinsjesdag, waar de troonrede bijna bijzaak wordt van de hoedenstrijd.

Op de Melbourne Cup is dat zeker ook het geval. Enig verschil is dat hier iedereen, groot en klein, aan dit hoeden extravanganza kan deelnemen. Je hoeft er niet eens perse voor naar Melbourne. Ook in Sydney, waar ik voor de duur van mijn master vertoef, is de hoedenstrijd in volle gang. Hoewel het dragen van een gekke hoed tijdens de paardenrennen in Sydney nog niet het recht geeft op een vrije dag, trekken de Sydneysiders toch in grote getale richting de Randwick Racecourse aan de rand van de stad. Hier wordt een korte race gehouden waarna er overgeschakeld wordt op de live uitzending van de Melbourne Cup races op grote schermen in het stadium. Net echt.

Niet alleen paarden worden als excuus voor een feestje gebruikt, de hele landbouw staat centraal tijdens de jaarlijkse landbouw shows in de verschillende staten en territoria. De agrarische sector speelt een belangrijke rol in Australië, waar het een van de grote exportbronnen vormt. Hoewel men in Australië altijd lacherig beweert dat er in Nieuw Zeeland meer schapen dan mensen zijn, kunnen ze er in Australië ook wat van. Tijdens de landbouwshows wordt deze sector even in het zonnetje gezet en hoort men veelal de slogan ‘Buy Australian’, iets dat sinds de economische crisis sowieso al steeds vaker gehoord wordt. Ook tijdens de Royal Sydney Easter Show staat de landbouw in al zijn vormen centraal. Er worden biggenraces gehouden, koekeuringen, buffelvangen, en de verkoop van verschillende producten van het land. Om het ook voor de stadse Sydneysiders interessant te houden wordt dit allemaal vergezeld van kermisattracties en shows zoals motorcross en een houthakkersrace. Een interessante ervaring, zeker een kijkje waard als je toch in de buurt bent.

Maar zoals gezegd, een universiteit als Macquarie University in Sydney, met zoveel verschillende culturen, hoeft niet alleen te teren op de Australische feestdagen. Er is een heel scala van mogelijkheden: van carnaval in al zijn varianten tot het boeddhistische Wesak, Chinees Nieuwjaar, het Indische Divali, het toch wel Amerikaanse Halloween en Thanksgiving en natuurlijk het Oktoberfest dat ook hier reden voor een feestje is. Als klap op de vuurpijl – heel letterlijk – is Sydney uiteraard de ‘place-to-be’ om het nieuwe jaar in te luiden! Vanaf de oevers van Sydney Harbour kunnen we straks van alle kanten gaan genieten van het vuurwerk dat onder andere vanaf de overbekende Harbour Bridge wordt afgestoken. Dus, vanuit een zonnig Sydney wens ik iedereen vast een heel gelukkig en feestelijk nieuwjaar!