NWS-leden vast in het Verenigd Koninkrijk door Europees inreisverbod

Gepubliceerd op 22-12-2020 at 13:11

Vanaf 20 december geldt er een algemeen inreisverbod voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk (VK) naar Nederland en andere Europese landen. Dit is vanwege de snelle verspreiding van een gemuteerde vorm van het Covid-19 virus die is opgedoken in het VK. Het inreisverbod heeft grote gevolgen voor Nederlanders woonachtig in het Verenigd Koninkrijk die van plan waren de feestdagen in Nederland door te brengen. Nederlandse Wereldwijde Studenten is benieuwd naar de ervaringen van onze leden woonachting in het Verenigd Koninkrijk en ging op onderzoek uit. Welke invloed heeft dit inreisverbod op onze leden?

Van de 115 respondenten, hebben 20 (17,4%) aangegeven dat ze van plan waren nog naar Nederland te reizen voor de feestdagen, maar dat dat nu niet meer gaat. Zij zijn dus door het inreisverbod vast komen te zitten in het Verenigd Koninkrijk en kunnen voor de feestdagen niet meer terug naar Nederland. 20,9% heeft aangegeven dat ze nu vastzitten in het Verenigd Koninkrijk maar dat ze van te voren al niet van plan waren om naar Nederland terug te reizen voor de feestdagen. Voor hen heeft het inreisverbod dus geen grote gevolgen. De overduidelijke meerderheid, 60% (69 respondenten) gaf aan dat ze al naar Nederland zijn teruggereisd voor de feestdagen voordat het inreisverbod inging. Ook voor hen heeft het inreisverbod op dit moment dus geen verdere gevolgen. 2 respondenten hebben aangegeven dat ze nog op tijd via andere Europese landen hebben kunnen terugreizen naar Nederland.

NWS-bestuurslid Joost Wardenier (penningmeester/clubs&netwerk) kan ook niet meer terug naar Nederland voor de feestdagen. In het NOS-journaal (20:00) van 21 december vertelt hij hierover. Kijk hier het hele fragment terug:

NOS-journaal 21 december 2020