Brexit Blog: De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier, of toch niet?

Gepubliceerd op 30-09-2019 at 10:01

“De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier”, of toch niet? Hoe verwarrend deze zin was voor het koningslied in 2013, hoe verwarrend hij nog steeds is in de context van de Brexit. We zijn inmiddels 3 jaar, 3 prime ministers en vele plot twists verder en nog steeds is er geen duidelijkheid. Als ik Boris Johnson moet geloven gaat het nu echt op 31 oktober gebeuren, do or die. In deze blog wil ik graag mijn belevingen delen als EU-student in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen 3 jaar.

Ik weet de dag van de uitslag nog goed. Het was 24 juni 2016 en ik was toen Bulgarije op vakantie met een aantal Engelse vrienden. Ze hadden allen niet gestemd in het referendum aangezien ze er van overtuigd waren dat het toch wel goed zou komen en dat de Britten in de EU zouden blijven. Oh boy wat zaten ze fout. Vol ongeloof keek ik naar de uitslag: The United Kingdom has voted to leave the European Union stond er groots op het televisiescherm. Mijn Engelse vrienden deden er nog een beetje lacherig over, zoals ze wel vaker doen. Echte emoties tonen schijnt toch lastig te zijn: “We don’t need the EU”, “finally more jobs for English people” etc. maar het eerste effect was voor hen al meteen merkbaar: de pond was met meer dan 10 procent gekelderd en alles in Bulgarije werd automatisch ietsje duurder voor hen.

De tijd die daarop volgde merkte ik vrij weinig van de Brexit, behalve dat alles opeens een stuk goedkoper was geworden. Voor de Brexit betaalde ik 1.44 euro voor een pond, nu was dat slechts 1.10 euro. In Schotland merkte ik vrij weinig van een anti-EU sentiment, al had ik gehoord dat dit in Engeland wat hoger lag. Het duidelijkst was een anti-EU sentiment merkbaar bij de Wetherspoons. Dit is een zeer bekende Britse pub keten van wie de eigenaar een bekende voorstander van de Brexit is. Opeens moest de keten niets meer hebben van alle drankjes “from the continent” en alles was nu “proudly made in Britain”. De keten verspreidde zelfs haar eigen magazine met een hoop anti-EU sentiment.

De meeste effecten werden pas vorig jaar duidelijk, vlak voor de originele Brexit dag van 29 maart 2019. Opeens moesten EU-burgers zich gaan registeren om te mogen blijven, kwamen er informatiecampagnes op bushokjes en TV en kwam de Schotse overheid op de proppen met een propaganda filmpje om EU-citizens in Schotland te houden. En toen liep alles met een sisser af, voor nu…

De tijd zal leren wat er de komende maand gaat gebeuren. Er heerst nog zeer grote onduidelijkheid en om eerlijk te zijn heb ik geen idee wat voor rechten / status EU-citizens in de UK gaan hebben. De ene keer blijf je wel recht hebben op zorg en vrij reizen, de andere keer weer niet. Ik hoop natuurlijk dat de hele Brexit geannuleerd wordt, maar of dat echt zal gebeuren denk ik eerlijk gezegd niet. In Schotland is er nu ook weer een hoop politiek gerommel. Het woord independence staat weer hoog op de agenda en er lijkt nog dit keer wel een meerderheid voor te zijn.

Al met al kan je stellen dat de Brexit een hoop teweeg heeft gebracht. En voor welke reden? Daar zal ik voor altijd naar blijven gissen.

_______________________________________________________________________

Meer vragen over Edinburgh? Laat het me weten via: s1507945@ed.ac.uk