MythBusters: Edinburgh editie

Gepubliceerd op 24-08-2019 at 15:43

Als ik thuis in Nederland aan mensen vertel dat ik in Edinburgh in Schotland studeer krijg ik vaak de reactie: maar waarom dan, het is daar toch altijd grijs, grauw en koud? Misschien is deze perceptie gecreëerd door het Goede Doel met het liedje België waarin de songtekst luidt: ‘K Wil niet wonen in Schotland, want Schotland daar is ’t me te nat. Fair enough, het weer is hier niet altijd geweldig, maar totaal niet zo slecht as iedereen denkt! Ik wil deze blog graag gebruiken om een paar mythes over Edinburgh te ontkrachten en daarnaast zal ik vertellen over een paar cultuurverschillen die me zijn opgevallen.

Ten eerste, het weer. Het regent verassend weinig in Edinburgh. Edinburgh light in een zogenaamde regenschaduw. Voor de heuvels rondom Edinburgh stijgen de wolken op en daar valt dus de regen. Achter de heuvels, in de stad dus, regent het daardoor minder. Zo regent het in Glasgow, aan de west-kust, twee keer zoveel dan in Edinburgh. Daarnaast wordt het in Edinburgh niet vaak erg koud. Edinburgh’s ligging aan de zee zorgt ervoor dat er geen enorme temperatuurverschillen zijn. In de winter is het ongeveer vier graden en in de zomer rond de achttien graden gemiddeld.

Een andere zorg die sommige studenten hebben als ze naar Schotland komen: wat als ik niets van de Schotten begrijp door hun zware accent? Maak je maar geen zorgen, in Edinburgh is het Schotse accent erg mild. Dat in groot contrast met het accent in noorden van het land. Zelfs na vier jaar in Schotland heb ik soms grote moeite om de mensen in het noorden te begrijpen. Het Edinburgh accent wordt soms wel eens ‘te Engels’ genoemd, wat betekent dat het erg mild is en je totaal geen probleem zult hebben met het accent te begrijpen.

Ten slotte een paar cultuurverschillen. Mensen zijn hier ontzettend beleefd! Please, thank you zul je veel vaker gaan gebruiken dan in Nederland. Men bedankt hier de buschauffeur bijvoorbeeld! Een ander voordeel van de U.K.: je krijgt meer bier voor je geld. Wanneer je een biertje besteld krijg je een pint (een halve liter) en gelukkig niet zo’n klein vaasje als in Nederland. Het is altijd gek om terug naar Nederland te gaan en opeens zo’n klein glaasje in je hand te hebben. Een ding dat ik wel mis van Nederland is dat je hier niet overal zomaar naar toe kan fietsen. Er zijn in Edinburgh wel fietspaden, maar de attitude naar fietsers in heel anders. Het is bijvoorbeeld heel normaal om midden op het fietspad je auto te parkeren!

_______________________________________________________________________

Meer vragen over Edinburgh? Laat het me weten via: s1507945@ed.ac.uk