NWS-Onderzoek 2018: Nederlandse studenten ontevreden over informatievoorziening buitenlandstudie

Gepubliceerd op 01-01-2019 at 00:05

Den-Haag, 20 december 2018 – Veertig procent van de Nederlandse studenten die een volledige opleiding (bachelor, master, PhD) in het buitenland volgen of hebben gevolgd zijn ontevreden over informatievoorziening vanuit de overheid. Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS) concludeerde dit naar aanleiding van hun onderzoeksrapport onder bijna 500 studenten dat op 20 december 2018 gepresenteerd wordt aan minister Van Engelshoven in Den Haag. NWS-Voorzitter Marieke Burghoorn: “Iedereen heeft zijn mond vol van internationalisering, maar niemand neemt de verantwoordelijkheid om bewegingen over de grens ook werkelijk gemakkelijker te maken.”

 

De ontevredenheid van deze studenten heeft vooral betrekking op zaken zoals zorgverzekering, het uitschrijven bij de gemeente en het verkrijgen van beurzen. Veel informatie moet door de student zelf bij elkaar worden gezocht, wat de toegankelijkheid van studeren in het buitenland beperkt. Resultaten zijn gebaseerd op een online enquête, verspreid door NWS, die is ingevuld door 495 Nederlandse studenten. Van deze groep geeft 80% aan een volledige studie in het buitenland te hebben gevolgd of momenteel te volgen. NWS-voorzitter Marieke Burghoorn licht toe: ‘Veel Nederlandse studenten doen tegenwoordig buitenlandervaring op via Erasmus+ of een stage. Maar een veel kleinere groep studenten kiest ervoor om hun hele studie in het buitenland te doen. Dat juist die studenten zoveel barrières  tegenkomen moet niet kunnen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Erasmus-studenten krijgen zij bovendien minder tot geen ondersteuning van relevante instanties zoals bijvoorbeeld de door hun gekozen onderwijsinstelling.’

 

Contact met overheid lastig

Daarbij komt ook dat contact met Nederlandse overheidsinstanties lastig is: veertien procent  geeft aan dat dit een zeer groot obstakel was. Redenen hiervoor zijn niet alleen de slechte bereikbaarheid door lange wachttijden, maar ook het feit dat instanties vaak geen passend antwoord weten voor de situatie van de student in het buitenland. Ook rondom in- en uitschrijven bij de gemeente heersen onduidelijkheid en tegenstrijdige informatie. Een student licht toe: “Toen ik voor het eerst naar het buitenland ging heb ik drie keer gebeld. Eén keer werd me verteld dat ik me moest uitschrijven, één keer dat dat niet hoefde en één keer moest het worden nagekeken. Dat moet en kan beter.” Er zijn wel stappen genomen vanuit de (overheids)instanties om problemen op te lossen. Zo is er bijvoorbeeld een DigiD app die voor veel buitenlandstudenten het leven een stuk makkelijker heeft gemaakt. Florian Keulers, NWS-bestuurslid belangenbehartiging: ‘Het is bemoedigend om dit soort initiatieven te zien opkomen. Maar helaas toont het onderzoek aan dat studenten vaak deze oplossingen niet weten te vinden’

 

Alle info op een centrale plek
Het rapport laat zien dat Nederlandse studenten die hun studie in het buitenland willen doen herhaaldelijk stuiten op onduidelijkheid, frustratie en onbegrip. NWS-voorzitter Marieke reageert: ‘We kunnen hieruit concluderen dat studenten behoefte hebben aan een duidelijk overzicht, met alle relevante informatie op één centrale plek. Denk bijvoorbeeld aan een checklist”. Daarnaast laat het onderzoeksrapport zien dat studenten graag meer persoonlijke en specifieke informatieondersteuning ontvangen. Organisaties zoals NWS of WilWeg spelen hier momenteel al op in door studenten een ambassadeurs- of alumninetwerk aan te bieden.

 

Tijdens de jaarlijkse NWS-dag op donderdag 20 december 2018 zal het onderzoeksrapport officieel overhandigd worden aan minister Van Engelshoven in Den Haag. Ook zullen die dag de resultaten besproken worden tijdens een paneldiscussie waaraan o.a. Judith Tielen (VVD) en Alexander Rinnooy Kan (D66) zullen deelnemen.

Het volledige onderzoeksrapport kan hier ingekeken worden.

 

 

________________________________________________________________________________

Stichting ‘Nederlandse Wereldwijde Studenten’ (NWS) is een netwerk van hoogopgeleide, internationaal georiënteerde Nederlanders die een volledige studie in het buitenland volgen, willen volgen of hebben afgerond. NWS organiseert voorlichtings-, netwerk- en carrière-evenementen in Nederland en heeft lokale clubs in buitenlandse studentensteden. Tevens behartigt NWS de belangen van Nederlandse studenten in het buitenland bij de Nederlandse overheid en politiek.

Voor meer informatie: Roos Middelkoop NWS Public Relations   +31 (0)6 – 443 999 02