Aanmelden voor de Gates Cambridge Scholarship: Be you!

Gepubliceerd op 24-12-2018 at 16:48

Daar zit je dan. Starend naar je scherm met de Gates Cambridge Scholarship Application open. De deadline is in een aantal dagen.

“Please describe below – in not more than 500 words – how your interests, achievements, both academic and extracurricular, demonstrate a capacity for leadership and a commitment to improving the lives of others. Please also set out why you think there is a good fit between your professional aspirations and the graduate programme at Cambridge for which you are applying”.  

Het Gates Cambridge Scholarship Programma is een scholarship voor postgraduate studenten van buiten het Verenigd Koninkrijk aan de University of Cambridge. De scholarship is opgericht in 2000 na een donatie van de Bill & Melinda Gates Foundation. De full-cost prestigieuze scholarship is competitief. Ruim 5700 studenten melden zich aan elk jaar met een succes percentage van 1% in de internationale rondes. Tijdens je applicatie zijn er diverse hurdles die je moet overkomen; genomineerd worden door je departement, geshortlist worden, voor een interview gevraagd worden en dan geselecteerd worden door een panel.

No pressure. Je kijkt opnieuw naar je scherm. Hoe pak je dit aan?

First of all; breathe. Net als elke andere applicatie is er altijd een factor van geluk. Er zijn duizenden mensen die zich aanmelden en veel van hen zijn gelijk op papier. Heb vertrouwen in jezelf, je academic record en waar je voor staat. De diversiteit in de ervaring, achtergrond en interesse die scholars hebben die voldoen aan de selectie criteria is enorm. Highlight daarom jouw individuele verhaal en prestaties. Blijf positief! Met hard werk en een beetje geluk kun je de applicatie en het interview proces overwinnen.

  1. Begin op tijd

Hoewel lichtelijk ironisch gezien de timing van deze blog, een algemene tip is altijd om op tijd te beginnen. Een applicatie proces neemt tijd in beslag en de Gates applicatie is gekoppeld aan het algemene aanmeldingsproces voor de University of Cambridge. Dit betekent dat je alle documenten die verwacht worden door de universiteit, je curriculum vitae, academische resultaten, een onderzoeksvoorstel (als PhD student) en je Gates motivatie op hetzelfde moment moet inleveren.

Daarnaast vereist je applicatie twee academische en een Gates (persoonlijke) referentie. Dit wordt gebruikt door de Gates trust om een grote groep academic superstars te reduceren tot een kleinere groep die aan alle criteria voldoen waarop de scholarship selecteert. Voor je Gates referentie is het belangrijk om iemand te vragen die weet waar Gates Cambridge voor staat en familiair is met jouw kwaliteiten. Het is prima om een van je academische referenties te vragen als referentie voor Gates. Het is echter wel van belang dat die referentie specifiek kan schrijven over jouw geschiktheid voor de Gates Scholarship. Het is altijd handig om de key details over de scholarship naar je Gates referentie op te sturen en duidelijk te maken dat de trust niet op zoek is naar een template referentie (wie is daar wel naar op zoek!?).

  1. Vind je potentiele supervisor sooner rather than later

Voor het onderzoek onderdeel (als PhD) van je applicatie is het belangrijk om op tijd een potentiele supervisor te identificeren. Neem de tijd om vast te stellen met wie je wilt werken en leg het contact! Zelf had ik het geluk dat ik mijn supervisor al kende via mijn MPhil in Public Health, maar anders kan je simpelweg een mail naar de mensen sturen waar je interesse in hebt om mee te werken.

Als je je aanmeld voor een MPhil of andere course-based programs dan is dit vaak niet nodig. Echter is het wel van belang dat je duidelijk bent in je motivatie waarom het programma een perfecte fit is voor jou.

  1. Houd altijd de selectie criteria van de Gates Trust in je achterhoofd.

Of het nou is tijdens het opstellen van je curriculum vitae of het schrijven van je Gates motivatie: het is van belang om altijd de vier selectie criteria van de scholarship in je achterhoofd te houden.

Succesvolle applicaties zijn in staat om te laten zien dat ze het vermogen hebben om te leiden. “Take others with them” is centraal in het programma. Leiderschapskwaliteiten kun je laten zien op meerdere manieren, maar het is vooral belangrijk om je eigen verhaal te vertellen over jouw leiderschapskwaliteiten. Ben je bijvoorbeeld een leider geweest in jouw campus of in community organisaties?

Het wordt verwacht van Gates Scholars dat ze academisch outstanding zijn en de capaciteit hebben om een significante contributie te maken tot hun veld. Het is van belang dat degene die geselecteerd worden voor de scholarship een grote kans hebben tot succes in Cambridge. De universiteit vraagt dan ook een minimale GPA van 3.5 tijdens het aanmeldingsproces en gemiddeld is het GPA van mensen geselecteerd voor een Gates interview 3.92. Dit is waar het eerste gras wordt weggemaaid.

Het meest definiërende van de scholarship is de inzet die scholars tonen voor het algemeen belang –commitment to work for the greater good. De scholarship wil dan ook bewijs zien van een genuine commitment om anderen te helpen. Hoe maak jij een positieve impact? En hoe kan dit programma jouw helpen to save the world?

Waarom Cambridge en niet Oxford, London, Newcastle? Uit je applicatie moet duidelijk zijn waarom je specifiek in Cambridge wil studeren. Denk bijvoorbeeld aan de supervisors, resources, de specifieke opleiding, de potentiele carrièremogelijkheden. Het is belangrijk dat je overtuigend kan zijn in waarom je ervoor kiest om je postgraduate degree in Cambridge te doen.

500 woorden is alles wat je hebt voor je Gates motivatie. Dat betekent dat elk woord telt. Schrijf draft na draft. Laat het lezen door mensen die je vertrouwt (collega’s, vrienden, familie, mentors) en vraag hun input op je content en schrijfstijl. Zorg ervoor dat je motivatie duidelijk maakt waarom jij aan alle vier de bovenstaande criteria voldoet en wees hierin specifiek. Wat heb je gedaan dat duidelijk maakt dat je aan elk criterium voldoet?

  1. Wees niet bang om anderen te vragen om hulp

“The strong individual is the one who asks for help when they need it”. Wees niet bang om te vragen om hulp tijdens het proces: van het schrijven van je motivatie tot het voorbereiden voor een interview. Vrienden, familie en collega’s zijn vaak in staat dingen te zien die jij over het hoofd ziet. Voor mij was dat niet anders! As a matter of fact: het was mijn beste vriend die suggererende om me aam te melden voor de Gates scholarship. Met zijn indringende vragen hielp hij m’n essays vorm te geven en me voor te bereiden op m’n interview. Diverse professors hebben me geholpen met een practise interview, m’n supervisor hielp met m’n onderzoeksvoorstel en tal van Engelse vrienden hielpen me met het corrigeren van m’n Engels. Al deze verschillende meningen en ingangspunten helpen je om je applicatie vorm te geven tot een masterpiece waar je trots op kunt zijn. Vergeet iedereen die je geholpen heeft niet te bedanken met een vriendelijk kaartje of chocolade, al deze mensen geloven in je en willen je helpen je optimale mogelijkheden te bereiken!

Hoe stressvol het ook is, realiseer je dat een applicatie proces op zich al een leerproces is. Het geeft je de mogelijkheid te reflecteren op wat je hebt gedaan, waar je naar toe wilt en een kans jezelf te representeren. Probeer ervan te genieten en het te zien als iets leuks!

Bloed, zweet, en veel tranen (van geluk) hebben gevloeid tijdens mijn applicatie en interview. Het beste advies dat ik of iemand anders je dan ook mogelijk kan geven is: leg je ziel in je applicatie. Zorg ervoor dat het review committee kan zien wie jij bent. In mijn essay schreef ik vooral over mijn passie voor Global Health en mijn gedrevenheid om iets te DOEN om de wereld te veranderen “a world where people can live in a safe environment, in equality and in a state of physcial, mental and social well-being.”. Ik schreef over mijn extracurriculaire activiteiten en hoe ik Global Health research wilden combineren met advocacy. Ik schreef over de ervaring die ik had in leadership roles en waarom de University of Cambridge specifiek de beste optie voor mij was.

Nooit had ik zelf verwacht dat ik uitgenodigd zou worden voor een interview. To share a little secret: op de dag van het interview zelf was ik zo zenuwachtig dat ik bijna niet was gegaan (waarom zouden ze immers mij selecteren?!)! Het was dat m’n beste vriend me letterlijk naar het gebouw van het interview duwde. En het interview was een van de leukste gesprekken die ik heb gehad! Het panel kent je applicatie van onder en boven. Ik kon uitgebreid vertellen over m’n passie voor Global Health, het belang en de details van m’n onderzoek. Ze vroegen specifiek naar dingen als waarom ik van Biomedische Wetenschappen naar Public Health was geswitched en waarom ik bepaalde dingen includeerde in mijn onderzoek.

Je aanmelden voor de Gates Scholarship is een heel avontuur. Geloof in jezelf en stay cool! Ik kan je niet garanderen dat deze tips je helpen om geaccepteerd te worden voor een Gates Scholarship. Niemand kan je dat garanderen. Echter hoop ik dat na het lezen van deze korte tips je met iets meer vertrouwen (en plezier) naar je applicatie kunt kijken.

You might be dissapointed if you don’t get it, but you are doomed if you don’t try! I believe in you!

________________________________________________________________________________

Voor meer informatie: https://www.gatescambridge.org/apply/deadlines of  stuur een kort berichtje naar krv22@cam.ac.uk.