Belangenbehartiging update: zomer 2018

Gepubliceerd op 08-07-2018 at 22:18

Beste NWS’ers!

Het zijn drukke tijden voor NWS belangenbehartiging. Lees hieronder wat er allemaal gebeurd is in de laatste maanden! Door Chiara Kessler, bestuurslid Belangenbehartiging 2017-2018.

Visiebrief Internationalisering

De huidige Minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven (D66) heeft 4 juni haar visiebrief voor internationalisering van onderwijs uitgebracht. De plannen voor uitgaande diplomamobiliteit zijn voor ons teleurstellend. De Minister geeft aan dat er voor nieuwe beurzenprogramma’s geen extra middelen beschikbaar zijn, en dat er ook geen ruimte is voor meer en flexibeler lenen voor een studie in het buitenland. NWS blijft zich echter inzetten voor de belangen van Nederlandse studenten die in het buitenland een volledige opleiding (willen) volgen door actief te lobbyen in samenwerking met studentenorganisaties als ISO en LSVb. Zo is NWS in gesprek gegaan met leden van de Tweede Kamer in een rondetafeldiscussie en een werkontbijt in aanloop naar het Algemeen Overleg van de vaste kamercommissie OCW over internationalisering van onderwijs op 21 juni.

 

Artikel NRC

Ook heeft NWS in samenwerking met ISO LSVb en JOB op 20 juni 2018 een artikel gepubliceerd in het NRC (“Buitenlandervaring is niet voor iedereen weggelegd”). Wij wijzen er in dit artikel op dat er met betrekking tot internationalisering in het hoger onderwijs te weinig aandacht wordt besteed aan het creeeren van gelijke kansen voor Nederlandse studenten: “Slechts twee procent van de Nederlandse studenten volgt een volledige opleiding in het buitenland. In het regeerakkoord staat de expliciete ambitie om dat aantal te vergroten. Ook in haar visiebrief benadrukt de minister het belang van uitgaande mobiliteit, maar concrete maatregelen blijven uit. Een gemiste kans. Lees het volledige artikel hier.

 

Hoger Onderwijs Link-Conferentie

Daarnaast was NWS aanwezig bij de Hoger Onderwijs Link-Conferentie, georganiseerd door DUO en Studielink (klik hier voor meer informatie). Daar heeft NWS in samenwerking met Nuffic een rondetafelgesprek georganiseerd om het belang van internationalisering in het hoger onderwijs te bespreken.

 

NWS-Onderzoek 2018

Tot slot zal het NWS onderzoek 2018 binnenkort gelanceerd worden om de administratieve barrières voor studeren in het buitenland in kaart te brengen (lees hier meer over voorgaande NWS onderzoeken). Houd de website en .social media van NWS in de gaten om deel te nemen aan het onderzoek. Wij horen graag jullie mening!

 

Kortom: een drukke en spannende periode voor NWS belangenbehartiging!

Volgende maand weer een nieuwe update; blijf ons volgen!