Nieuw! NWS Belangenbehartiging-updates

Gepubliceerd op 03-04-2018 at 13:25

Beste NWS-ers,

Studeren in het buitenland kan aanzienlijke moeilijkheden met zich mee brengen: de financiering van de studie, het contact met DUO vanuit het buitenland en logistieke complicaties met verzekeringen en bankrekeningen zijn slechts een aantal voorbeelden. Een belangrijk onderdeel van NWS is daarom ‘Belangenbehartiging’ – het representeren van Nederlandse studenten die een Bachelor, Master of PhD in het buitenland volgen bij de Nederlandse overheid om uitgaande diplomamobiliteit te vergemakkelijken en te stimuleren. Omdat niet iedereen even goed op de hoogte is van de rol die NWS hierin vervult, zullen we vanaf nu een maandelijkse update plaatsen over wat er op het gebied van belangenbehartiging speelt.

 

Visiebrief internationalisering

In het Regeerakkoord van 2017 (“Vertrouwen in de Toekomst”) staat met betrekking tot onderwijs: “Er komt een internationaliseringsaanpak die het voor zoveel mogelijk studenten mogelijk maakt een studie te volgen in het buitenland”. In juni zal onze Minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, de visiebrief over internationalisering van onderwijs presenteren, waarin wordt uitgewerkt hoe dit doel zal worden bereikt. Een debat hierover in de Tweede Kamer staat voor het zomerreces gepland.

NWS Belangenbehartiging heeft regelmatig contact met verschillende relevante partijen, zoals Nuffic, DUO, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en politici om ervoor te zorgen dat er genoeg aandacht is voor internationalisering van onderwijs. In de aanloop naar dit debat en de visiebrief heeft NWS een zogenaamd ‘position paper’ geschreven met ISO, LSVb en ESN. Deze kun je hier vinden.

Daarnaast heeft ons bestuurslid Belangenbehartiging ook recentelijk met GroenLinks overlegd, zodat de belangen van NWS in de commissievergaderingen over de visiebrief internationalisering naar voren worden gebracht.

Mocht je vragen, opmerkingen of suggesties hebben over de manier waarop NWS zich inzet voor jouw belangen kun je altijd contact opnemen door een mailtje te sturen naar: belangenbehartiging@wereldwijdestudenten.nl.

 

Volgende maand een nieuwe post, blijf up to date!

Chiara Kessler