Minister van Engelshoven & Panel ‘Globalisering 3.0’ op de NWS-dag 2017!

Gepubliceerd op 31-01-2018 at 16:37

De wereld lijkt steeds sneller te veranderen; politieke, sociale en economische instabiliteit en onvoorspelbaarheid lijken aan de orde van de dag. Deze toenemende onzekerheid lijkt zich onder andere te uiten in toenemend nationalistische en protectionistische neigingen. De verkiezing van President Trump in de Verenigde Staten en de Brexit zijn hier duidelijke voorbeelden van, maar ook in veel andere landen, inclusief Nederland, is het politieke spectrum duidelijk naar rechts verschoven. Tijdens de NWS-dag 2017 gingen vier prominente sprekers het debat aan over toenemend protectionisme en de internationalisering van onderwijs. Deze interessante discussie werd ingeleid door niemand minder dan onze Minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven (D66). In haar introductie vertelde ze over de ambitieuze plannen van het huidige kabinet om meer aandacht te besteden aan internationalisering van onderwijs, bijvoorbeeld door studiefinanciering meer flexibel te maken, en zij wees op het belang van NWS om Nederlanders in het buitenland met elkaar te verbinden.

 

Bestuur NWS en Minister van Engelshoven

Het NWS bestuur 2017-2018 met de Minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, op de NWS-dag.

Vervolgens spraken Hans de Wit (Boston College), Mieke Zaanen (KNAW), Freddy Weima (Nuffic) en Jan Anthonie Bruijn (VVD) over de internationalisering van onderwijs. Zij gingen het debat aan over de effecten van de huidige protectionistische en nationalistische trends, over de rol van de Nederlandse overheid en van onderwijsinstellingen, over de veranderende normen en waarden in het onderwijs, en over de mogelijkheden van digitalisering en technologische innovaties voor internationalisering. Duidelijk kwam naar voren dat er in de context van internationalisering van onderwijs grote uitdagingen, maar ook veel nieuwe kansen en mogelijkheden zijn. Internationalisering van onderwijs en wetenschap zijn van groot belang voor een duurzame kenniseconomie, en digitalisering kan hierin in een belangrijke rol spelen. Aan de andere kant bestaat het gevaar dat niet iedereen in de samenleving wordt meegenomen in de sociaal-economische veranderingen van vandaag en vormt toenemend protectionisme een uitdaging voor de ambitie om internationalisering een grotere rol te laten spelen in niet alleen het hoger onderwijs, maar ook in het primair en middelbaar beroepsonderwijs. Het zal interessant zijn om de komende maanden te zien welke stappen de Nederlandse overheid zal nemen om de plannen uit het regeerakkoord concreet te maken.

 

panel NWS-dag 2017

Hans de Wit is hoogleraar aan de Lynch School of Education en directeur van het Center for International Higher Education aan Boston College in de Verenigde Staten. Mieke Zaanen is algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, ook wel het KNAW. Freddy Weima is de voorzitter van de directie van Nuffic, dé organisatie voor internationalisering in het gehele onderwijsdomein. Jan Anthonie Bruijn is momenteel Eerste Kamerlid voor de VVD, waar hij zich veel bezig houdt met onderwijs, en is daarnaast hoogleraar immunopathologie in Leiden. Ook is hij lid van het Comité van Aanbeveling van NWS.

Door Chiara Kessler, bestuurslid Belangenbehartiging 2017-2018

Meer weten? Lees een uitgebreid verslag van de toespraak van Minister van Engelshoven op de website van ScienceGuide.

Bekijk alle foto’s van de NWS-dag 2017 op de facebook-pagina (fotografie: Mika Kraft)