Miljoenen naar beurzen voor studeren in buitenland

Gepubliceerd op 15-07-2014 at 11:19

Dinsdag 15 juli – Den Haag

Minister Bussemaker maakt bekend dat er de komende jaren meer miljoenen gaat naar internationalisering; jaarlijks wordt er ruim 5 miljoen extra vrijgemaakt voor beurzen om zowel Nederlandse studenten naar het buitenland te helpen en buitenlandse studenten naar Nederland te lokken. De beurzen zullen €5000 per stuk zijn en er zijn dus 1000 beurzen per jaar beschikbaar.

De minister maakt dit bekend in een brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer. Bussemaker ondersteund het idee dat de internationale student meer ontwikkeld is dan de student die de stap naar het buitenland niet waagt. Wel houdt Bussemaker vast aan de notie dat de onderwijsinstellingen in Nederland allereerst haar zaken op orde moet hebben. Toch komt Bussemaker een oude belofte na, en probeert zij, ondanks veel moeilijkheden, een passender vervanger van de Huygens beurs in te stellen.

Belang van Nederland

Dat meer studenten naar het buitenland gaan is volgens Bussemaker in het belang voor Nederland. Net zoals NWS ziet Bussemaker dat het proces om Nederlandse studenten naar het buitenland gaan al eigenlijk voor het studeren begint. Zij noemt bijvoorbeeld het tussenjaar als een inspiratiemoment voor velen om naar het buitenland te gaan. NWS denkt dat bij middelbare scholieren nog veel valt te winnen; vaak is een exchange op de middelbare school een inspiratie voor velen om de studie wellicht in het buitenland te volgen.

Veel punten die zijn aangestipt door VSNU, ISO en NWS in het verleden worden door Bussemaker behandeld. Ook is er aandacht voor internationalisering in het HBO en MBO. De hoofdpunten voor Bussemaker om uitgaande mobiliteit zijn vooral: Om uitgaande mobiliteit te versterken zie ik vier belangrijke voorwaarden: inpassen in het curriculum met een mobiliteitsvenster, informatievoorziening, financiële ondersteuning, de international classroom.

Met deze beurs wordt dus vooral de financiële ondersteuning geholpen, en lijkt een hoop weer mogelijk. Meer details over het plan, zoals wanneer de beurzen verstrekt zullen worden, is nog niet beschikbaar, maar wij zullen ter zijner tijd onze leden op de hoogte houden.