ISO waarschuwt studiekiezers voor deadline 1 mei

Gepubliceerd op 14-03-2014 at 13:36

Nieuwe deadline Hoger Onderwijs brengt ook onduidelijkheid met zich mee.

Scholieren beseffen lang niet allemaal dat 1 mei een harde deadline is. Als ze zich niet op tijd aanmelden bij een hogeschool of universiteit, kunnen ze zonder pardon worden geweigerd, waarschuwt studentenorganisatie ISO. Ook andere studenten, zoals degene die terugkeren uit het buitenland, moeten rekening houden met de nieuwe regels.

 

Universiteiten, hogescholen, voortgezet onderwijs en overheid moeten alles op alles zetten om de nieuwe toelatingsregels voor het hoger onderwijs tot scholieren door te laten dringen, vindt het Interstedelijk Studenten Overleg. Begin dit jaar bleek dat zo’n vijftien procent van de scholieren en mbo’ers niet op de hoogte was van de nieuwe aanmelddatum. De helft wist niet dat ze verplicht moeten meedoen aan eventuele geschiktheidstoetsen en voorlichtingsbijeenkomsten. Nog minder scholieren wisten dat ze zulke voorlichting ook kunnen eisen.

 

Het is een precair evenwicht voor het ISO. De studenten steunen de nieuwe matchingafspraken van harte. “Die kunnen scholieren helpen een studie te kiezen die goed bij hen past”, zegt voorzitter Ruud Nauts. Maar de keerzijde van de nieuwe deadline is dat studenten hun toelatingsrecht verliezen als ze zich te laat aanmelden. Dan mogen onderwijsinstellingen de aspirant-studenten immers weigeren.

 

Recentelijk kwam ook naar buiten dat veel scholieren een ’tussenjaar’ uitstellen vanwege de onduidelijk op het gebied van de studiefinanciering. Hierdoor worden er dus een hoop meer aanmeldingen verwacht dit jaar. Gevolg is wellicht dat meer studenten kiezen voor een studiejaar in het buitenland.

(Bron: Hoger Onderwijspersbureau HOP)