Uitgaande mobiliteit Nederlandse student steeds meer in de schijnwerpers

Gepubliceerd op 07-01-2014 at 17:14

Het was niet alleen Nederlandse Wereldwijde Studenten opgevallen dat er niet genoeg aandacht werd besteedt aan de Nederlandse student die naar het buitenland wilt. De laatste weken komt uitgaande mobiliteit van studenten steeds vaker in het nieuws. Vlak voor het kerstreces van de Tweede Kamer stond ook nog een debat over internationalisering in het Hoger Onderwijs op het programma.

Dit debat laat zien waar de politieke partijen haar prioriteiten leggen. Zo vroegen de VVD en PvdA minister Bussemaker om een concreet en ambitieus plan te schrijven om uitgaande studenten te stimuleren. Daarnaast diende de twee partijen een motie in om ook het MBO in deze plannen te betrekken. Op de website van de Nuffic valt meer te lezen over het debat. In de Transfer van deze maand, het vlakblad voor internationalisering wordt dan ook uitgebreid gesproken over de mogelijkheden. Hierin wordt ook het NWS-onderzoek genoemd.

In een reactie gaf minister Bussemaker al aan dat zij ook graag uitgaande mobiliteit stimuleert, maar wilde zij nog niet aan concrete plannen gaan werken. Bijvoorbeeld de door de NWS voorgestelde prestatieafspraken voor International Offices zijn volgens haar moeilijk op de korte termijn te behalen, aangezien de huidige beleidsplannen nog afgerond moeten worden. Toch is goed om te zien dat het onderwerp in Den Haag leeft en er aandacht wordt besteedt. Natuurlijk zal NWS dit onder de aandacht blijven brengen zolang dat nodig is.