Succesvolle NWS-dag bekroning op mooi jaar

Gepubliceerd op 24-12-2013 at 13:36

Afgelopen vrijdag (20 december) heeft NWS weer haar jaarlijkse NWS-dag gevuld met mooie activiteiten voor haar leden. De afgelopen jaren kwamen al veel bedrijven en interessante sprekers langs en dit jaar was het niet anders.

Overhandiging NWS-onderzoek

Ron Minnee

Directeur Hoger Onderwijs Ron Minnée ontvangt het NWS-onderzoek uit handen van NWS-voorzitter Jasper van Dijk

Na een kop koffie begon de dag met de overhandiging van het NWS-onderzoek aan het ministerie van OC&W. Ron Minnée, de directeur Hoger Onderwijs & Studiefinanciering, nam het onderzoek in ontvangst. Hij en zijn team konden ook inhoudelijk een reactie geven op het rapport, waarop weer een aantal goede vragen vanuit het publiek volgde, en een aantal leuke suggesties werden gedaan richting het ministerie. Minnée gaf aan dat het ministerie zich graag wilt richten op internationalisering in het hoger onderwijs, maar dat afspraken met universiteiten maken op het moment moeilijk ligt, aangezien het huidige beleidsplan nog drie loopt. Ook was hij verrast om de roep om één centrale organisatie die informatie verschaft voor Nederlandse studenten die naar het buitenland willen vertrekken. In zijn beleving is Nuffic de organisatie die dit doet, maar uit het onderzoek bleek dat dit niet ervaren werd door door de meerderheid van de studenten. Positief voor zowel Minnée en het publiek is het feit dat het steeds beter geregeld is met de studiefinanciering en het collegekrediet. Minnée gaf aan dat er al stappen zijn gemaakt, maar er nog meer ruimte voor verbetering is en dat er ook nog steeds aan gewerkt wordt door het ministerie en DUO. Al met al een mooi moment voor de NWS, waar goede, inhoudelijke feedback werd gegeven door het ministerie, daarvoor bedankt!

Daarmee zijn wij nog niet klaar met het NWS-onderzoek, bedoeling is om het nog meer bij de politici onder de aandacht te brengen en het uiteindelijk aan de Kamercommissie aan te bieden. Houdt de NWS-website dus in de gaten voor een regelmatige update!

Workshops

IMG_1669

Serieuze gezichten bij de workshop van OC&C

Daarna was het tijd voor de workshops van de NWS-dag. De eerste ronde werd gedaan door TomTom en OC&C Consultancy. Beide bedrijven hadden een erg interactieve workshop waar de NWS-leden uitgedaagd werden om een kijkje te nemen in de wereld van GPS-navigatie en consultancy. Van onze leden kregen we veel positieve reacties op de workshops, die veel creativiteit en enthousiasme los brachten bij de deelnemers. Na de lunch was het de beurt aan de Nuffic/WilWeg en de NWS-workshop. Nuffic/WilWeg gaf veel nuttige informatie over studeren en terugkeren naar uit buitenland. Het WilWeg-team vond het prettig om eens in het echt kennis te maken met “buitenlandse” studenten en commentaar en suggesties van hen te ontvangen. Tijdens de NWS-workshop werd er een hoop gesproken over wat onze leden willen van de NWS. Er werd gesproken over een nieuw onderzoek, waar de informatievoorziening beter kan, en wat sommige huidige frustraties zijn met sommige instanties. Kortom veel nuttige informatie voor ons, waar we zeker mee aan de slag kunnen gaan! OC&C, TomTom en WilWeg worden hartelijk bedankt voor hun inzet en aanwezigheid, het was ons genoegen jullie te mogen ontvangen!

IMG_1692

Ook bij de workshop van TomTom wordt druk overlegd

Tussendoor was er ook een meet and greet met een aantal rijkstrainees van het minsiterie van OC&W. De trainees werden het hemd van het lijf gevraagd, maar hadden daar absoluut geen moeite mee. Het traineeship-programma van de rijksoverheid wordt elk jaar al populairder, maar dat zou onze leden er niet van moeten weerhouden zich ervoor aan te melden. Daarnaast was het leuk om te horen hoe zo’n programma nou precies in elkaar steekt. Daarom trainees; bedankt voor jullie input!

 

Sybrand van Haersma Buma

IMG_1711

Sybrand van Haersma Buma spreekt de NWS-leden toe.

Na de workshops was het tijd voor de keynote speaker: niemand minder dan Sybrand van Haersma Buma. De fractievoorzitter van het CDA vertelde grappige anekdotes uit zijn tijd in Cambridge en inspirerende herinneringen die iedereen zouden aanmoedigen om een studie in het buitenland te gaan doen. Buma was deel van één van de eerste generaties die de stap vanuit Nederland naar het buitenland maakte, en kon daarom sympathiseren met de moeilijkheden die veel van onze leden hebben ervaren. Ook beantwoordde hij vrijuit vragen vanuit de zaal, wat vooral ontaardde in een interessante politieke discussie. Wederom Sybrand van Haersma Buma bedankt voor uw komst en prachtig eind van de middag.

IMG_1734

Een uitgeput maar voldaan NWS-bestuur bedankt iedereen vor zijn/haar komst en inzet!

Daarna was er natuurlijk nog een borrel met bitterballen geregeld door het ministerie van OC&W, die net zoals de lunch voortreffelijk was! Daarom wilden wij bij het NWS nog in het speciaal het ministerie bedanken voor het beschkbaar stellen van de ruimtes, het regelen van versnaperingen, en de hulp geboden bij het opzetten van het evenement. Zonder al deze hulp was het niet zo’n succes geweest!

Hopelijk zien wij jullie weer op het volgende NWS-event!