Minister Bussemaker spreekt over uitgaande mobiliteit

Gepubliceerd op 23-12-2013 at 20:40

Nederlandse Wereldwijde StudentenWaar minister Jet Bussemaker de laatste weken vooral leek te focussen op het binnenhalen van internationale studenten naar Nederland; heeft zij nu ook gesproken over uitgaande mobiliteit van Nederlandse studenten. Dit toevallig kort na het publiceren van het NWS-onderzoek. De minister zegt graag studenten te willen aanmoedigen om naar het buitenland te gaan, in het oog van internationalisering. Daarom zegde zei de Tweede Kamer toe in de zomer een visie te presenteren over internationalisering in het hoger onderwijs.

De komende weken wordt internationalisering ook besproken in de Tweede Kamer, vooral op initiatief van D66 en VVD. Deze partijen vinden de plannen van de minister nog niet concreet genoeg en vragen om meer. De minister drukt vooral op het hart dat de kwaliteit belangrijker is dan de kwantiteit, ondanks dat deze kwantiteit in Nederland ver achter ligt, zoals uit het NWS-onderzoek blijkt. Ook wilt de minister geen prestatieafspraken met de universiteiten aangaande uitgaande mobiliteit. Dit is vooral om de huidige beleidsplannen nog lopen tot 2016 en de minister graag ziet dat deze afspraken eerst worden nagekomen.

Daarnaast zijn er nog meerdere problemen die verbeterd kunnen worden volgens de NWS, maar in het verhaal van minister Bussemaker valt in ieder geval enkele van onze bezorgdheden terug te lezen, wat door ons als positief wordt ervaren. Dit betekend natuurlijk niet dat wij op onze lauweren gaan zitten rusten! NWS blijft bezig om onze punten op de (politieke) agenda te blijven brengen.