NWS-onderzoek 2013: Studie in het buitenland nog steeds moeilijk te realiseren

Gepubliceerd op 29-11-2013 at 09:03
Na maanden hard werk en veel onderzoek is het dan eindelijk zo ver; het NWS-onderzoek is af en klaar voor publicatie. Onderstaand vind je de belangrijkste aanbevelingen gedaan door het NWS . Het gehele rapport en meer informatie zijn te vinden op: https://www.wereldwijdestudenten.nl/pers/

Studie in het buitenland moeilijk te realiseren

 De drempel om in het buitenland te gaan studeren is te hoog. Dat is de conclusie van het onderzoek dat de stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS) vandaag publiceert. NWS doet drie aanbevelingen om Nederlands studietalent betere kansen te geven in het buitenland: centrale voorlichting, meer geld voor beurzen en leningen en betere voorlichting door de universiteiten.

De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven hebben behoefte aan toptalent met buitenlandervaring. “Minister Bussemaker (OC&W) legt veel nadruk op het binnenhalen van buitenlandse studenten, maar vergeet hierbij binnenlands talent te stimuleren.” Aldus Jasper van Dijk, voorzitter van NWS. Volgens gegevens van de Nuffic[1] gaat slechts 3% van de studenten tijdens hun universitaire studie naar het buitenland. In Duitsland is dit meer dan anderhalf keer zoveel. NWS geeft in drie kernpunten aan hoe studeren in het buitenland gestimuleerd kan worden.

Beurzen voor toptalent

Internationalisering is belangrijk voor de overheid en het bedrijfsleven. Daarom pleit NWS voor een gezamenlijke studiebeurs. Collegegeld van meer dan €20.000 per jaar is geen uitzondering in het buitenland. Op dit moment is zelfs het lenen van deze bedragen erg moeilijk. Veel studenten zijn al geholpen als het lenen van dit collegegeld eenvoudiger wordt.

Centrale informatie en ruimte voor ambitie

Studenten in het buitenland ervaren “een gebrek aan inleving bij de Nederlandse instanties”. Veel studenten hebben een map vol correspondentie met de DUO, hun gemeente en andere overheidsinstellingen om alles in orde te krijgen voor hun opleiding. Dat kan eenvoudiger. De oplossing is één centraal punt waar de overheid zich gespecialiseerd heeft in alle zaken rond een studie in het buitenland.

Nederlandse universiteiten stimuleren talent

Veel studenten voelen zich door hun universiteit in Nederland niet ondersteund bij het zoeken van een studie in het buitenland. International Offices verstrekken vaak tegenstrijdige informatie. Dat is jammer. Nederlandse universiteiten moeten hun vertrekkende studenten zien als internationale ambassadeurs en hen als zodanig faciliteren en stimuleren. De Nederlandse overheid dient hierover afspraken te maken met universiteiten.

“Er zouden meer Nederlanders in het buitenland moeten studeren”, schrijft de Nuffic (2013). “De Nederlandse economie is immers bovengemiddeld afhankelijk van het buitenland”. Centrale voorlichting, meer geld voor beurzen en leningen, en betere voorlichting door de universiteiten maken een studie in het buitenland een stuk toegankelijker. Deze maatregelen hoeven niet veel te kosten en een toename van het aantal Nederlanders met een buitenlands diploma verbetert onze positie in de internationale markt. Daarmee worden de kosten dubbel en dwars terugverdiend.
————————————————————————————————————————-
[1] Nederlandse organisatie voor internationalisering in het hoger onderwijs

Einde persbericht

Over NWS

Stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS) is een netwerk van hoog opgeleide, internationaal georiënteerde Nederlanders die een opleiding in het buitenland volgen, willen volgen of hebben afgerond.  NWS doet iedere 2 jaar een onderzoek onder studenten met studie-ervaring in het buitenland. Op 20 december biedt NWS haar onderzoekrapport aan OC&W aan tijdens haar jaarlijkse NWS dag op het ministerie.