Afzwaaiend voorzitter Ivar van Hasselt kijkt terug op belangrijk jaar

Gepubliceerd op 06-09-2013 at 12:53

Reflectie van de voorzitter

In het zesde jaar sinds de oprichting van NWS zijn er belangrijke stappen gezet in de professionalisering van het netwerk voor studenten in het buitenland. Naast een nieuwe naam, verbeterde website en een fris gezicht is ook het ledenaantal van NWS explosief gegroeid. De jaarlijkse NWS-dag was weer een groot succes, met een goede opkomst, een boeiende keynote-lezing van Rein Willems en interessante workshops van onder andere consultant OC&C en UNICEF. Veel NWS-steden zagen een goede en groeiende opkomst op hun evenementen, met als hoogtepunt de speciale Koningsdagborrel – die bij veel van onze lokale clubs uitbundig gevierd werd – en ook was er de lezing van klimaatgoeroe Yvo de Boer in Londen.

NWS is echter meer dan alleen netwerkorganisatie. De door vele oceanen en landsgrenzen afgezwakte stem van de student in het buitenland wordt door NWS versterkt en in Den Haag verkondigd. NWS pleit voor de terugkeer van beurzenprogramma’s die studenten helpen een excellente of unieke opleiding te betalen. Alle onderzoeken, waaronder ons eigen NWS-onderzoek, wijzen uit dat een investering in uitgaande mobiliteit een zeer rendabele investering is. Het buitenland biedt opleidingen die vaak kwalitatief beter zijn dan in Nederland of in Nederland simpelweg niet bestaan. Daarnaast is het opgebouwde internationale netwerk een buitengewoon waardevolle asset voor de “BV Nederland”. NWS zal blijven vechten totdat deze feiten zich hebben vertaald in een uitbreiding van financieringsmogelijkheden voor studenten met een ambitie die niet stopt bij de Nederlandse grens.

In de nabije toekomst verwacht ik een zeer succesvolle eerste editie van de NWS Scholierendag, een nog betere naamsbekendheid van NWS door intensieve samenwerking met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de presentatie aan de Minister van Onderwijs van een gedegen en wellicht onthullend NWS-onderzoek 2013. Dit laatste is mogelijk gemaakt door de buitengewone inzet van Tabitha Speelman en Sara van den Hof, die dit jaar het onderzoeksteam hebben gevormd.

Ik ben dankbaar dat ik deze fantastische organisatie voor een jaar heb mogen leiden en heb mogen samenwerken met zeer inspirerende en gemotiveerde bestuursleden.

Met enige weemoed, maar vooral met heel veel vertrouwen, geef ik het stokje over aan het nieuwe bestuur onder leiding van Jasper van Dijk.

Groeten,

Ivar van Hasselt

Voorzitter NWS 2012-2013

London School of Economics 

 

Afzwaaiend NWS-bestuur met de nieuwe bestuursleden tijdens de Dutch Departure Drinks.

Afzwaaiend NWS-bestuur met de nieuwe bestuursleden tijdens de Dutch Departure Drinks.