Britse studiebeurzen alweer wegbezuinigd

Gepubliceerd op 11-07-2013 at 19:12

Lagerhuisdebat

De BBC meldt dat een beurzenfonds van de Britse regering voor het hoger onderwijs, voorheen ter grootte van £150 miljoen, in een nieuwe bezuinigingsronde vanaf 2015 alweer drastisch wordt verkleind naar een bedrag van £50 miljoen.

Het fonds, dat in 2011 werd ingesteld om de impact van de sterk gestegen tuition fees voor undergraduates te compenseren (bedragen die bij veel universiteiten, na liberalisering van de tarieven, opgelopen zijn tot £9.000 per jaar), is erop gericht om de studenten met de minste financiële middelen te ondersteunen. Deze doelstelling blijft bestaan, maar de ontvangers van geld uit het nieuwe fonds zullen post-graduates zijn, in plaats van undergraduates. Het algehele effect van de maatregel is derhalve dat de financiering van het hoger onderwijs verder onder druk komt te staan.

Ook in Nederland staan de studiebeurzen al langere tijd onder druk. Met name de beurzen die een studie in het buitenland moeten ondersteunen, waaronder de zogenaamde Huygens-beurzen, zijn nu reeds een aantal jaren afgeschaft. De ambitieuze buitenlandstudeerder die wordt toegelaten op een internationale topuniversiteit loopt, mede als gevolg van het wegvallen van de Huygensbeurs, steeds vaker tegen financiële barrières aan. NWS zet zich ervoor in om deze situatie te proberen te verbeteren en om, samen met het Ministerie van OC&W, na te denken over mogelijkheden voor een beurs die tegemoetkomt in het collegegeld, die als ‘Huygens 2.0’ in nood verkerende topstudenten een cruciale steun in de rug zou kunnen geven.

Zie voor het gehele artikel de website van de BBC.